Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Susanne Fogh Jørgensen

I hvilken grad følges anbefalingerne for opfølgning efter unormale screeningsresultater i det danske bryst- og livmoderhalskræftscreeningsprogram?

13.08.2021 | Graduate School of Health

Dato tir 31 aug
Tid 13:00 15:00
Sted Auditoriet, Regionshospitalet Randers, Skovlyvej 15, 8930 Randers NØ

Tirsdag d. 31. august kl. 13.00 forsvarer Susanne Fogh Jørgensen sin afhandling med titlen "Adherence to recommendations for follow-up in breast- and cervical cancer screening in Denmark".

Rettidig og korrekt opfølgning er afgørende for et kræftscreeningsprograms effektivitet. Der mangler dog viden om, hvorvidt forløbene efter unormale screeningsresultater i de danske kræftscreeningsprogrammer samt det deraf følgende forbrug af tests og udredende procedurer er i overensstemmelse med anbefalingerne. Dette ph.d.-projekt har kortlagt forløbene for alle kvinder med et unormalt eller uegnet svar efter screening for livmoderhalskræft og brystkræft ved hjælp af nationale registre. Kortlægningen viste at under halvdelen af kvinderne med et unormal resultat efter livmoderhalskræftscreening fik den anbefalede opfølgning mens langt størstedelen af kvinderne med et unormalt resultat efter brystkræftscreening fik den anbefalede opfølgning. Forløbene efter livmoderhalskræftscreening var desuden meget lange og der var et større forbrug af diagnostiske tests og procedurer end forventet.

Resultaterne understreger vigtigheden af en systematisk monitorering af opfølgningen efter unormale screeningsfund, men også det faktum, at vi mangler viden om, hvornår det er sikkert at afslutte nogle af de meget lange forløb efter livmoderhalskræftscreening.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted i Auditoriet, Regionshospitalet Randers, Skovlyvej 15, 8930 Randers NØ. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Susanne Fogh Jørgensen

Mail: susanne.fogh@rm.dk 

Tel.: (+45) 20735648

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Ph.d.-studerende, Health, Graduate School of Health, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin