Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Tine Vrist Dam

Den anabole effekt af østrogen på skeletmuskulatur og præstationsevne

09.08.2021 | Graduate School of Health

Dato tir 17 aug
Tid 13:00 15:00
Sted Sektion for Idræts auditorium, Aarhus Universitet, Dalgas Avenue 4, 8000 Aarhus C

Tirsdag d. 17. august kl. 13.00 forsvarer Tine Vrist Dam sin ph.d.-afhandling med titlen "The anabolic effect of estrogen on skeletal muscle mass and performance".

For første gang er den isolerede effekt af transdermal østrogenbehandling og styrketræning på muskelvækst blevet undersøgt i en gruppe tidligt postmenopausale kvinder. Endvidere er effekten af hormonændringer i menstruationscyklus blevet undersøgt i forhold til fysisk og mental præstationsevne i en gruppe normalmenstruerende kvinder i et nyt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet, Health.

Niveauerne af kvindelige kønshormoner fluktuerer i løbet af en kvindes liv, men også i løbet af hver enkel menstruationscyklus. Ændringerne i hormonniveauerne kan muligvis påvirke skeletmuskulaturens muskelmasse, styrke og fysisk præstationsevne. Disse ændringer kan være af betydninig for postmenopausale kvinder som ønsker at bibeholde deres muskelmasse, eller for premenopausale kvinder som ønsker at præstere deres bedste i konkurrencer eller planlægge deres træning optimalt. Denne tese består af to studier. Studie I har undersøgt om østrogenterapi har en synergistisk effekt, sammenlignet med placebo, på muskelvækst efter 12 ugers styrketræning i 31 tidligt postmenopausale kvinder. Studie II, har undersøgt den mulige effekt af ændringerne i kvindelige kønshormoner i premenopausale kvinder, i forhold til fysisk præstationsevne og mentalt velvære.

Ovenstående resumé er skrevet af den ph.d.-studerende.

Forsvaret er offentligt og finder sted i Sektion for Idræts auditorium, Aarhus Universitet, Dalgas Avenue 4, 8000 Aarhus C. Læs den vedhæftede pressemeddelelse for yderligere information.

Kontakt:

Ph.d.-studerende Tine Vrist Dam

Mail: tinedam@ph.au.dk

Tel.: (+45) 29638425

Læs hele pressemeddelelsen

Ph.d.-forsvar, Offentligheden/Pressen, Graduate School of Health, Graduate School of Health, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder, Health