Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-løft i sigte: Større konkurrence og medindflydelse

Fakultetsledelsen har netop tiltrådt et forslag til ny model for, hvordan ph.d.-projekter og kandidater bliver matchet, når de i alt 30 fulde ph.d.-stipendier årligt skal fordeles på Health. Forslaget giver institutterne større indflydelse på projekterne og opererer med åbne, internationale opslag. Modellen skal nu i høring.

15.05.2017 | Kirsten Olesen

Sundhedsvidenskabelige kandidater og ph.d.-projekter kan fremover blive matchet på en ny måde på Health, hvis et forslag fra Ph.d.-skolen bliver gennemført. Foto: Lars Kruse, AU.

 

Internationale opslag og site-visits med interviewrunder skal måske være med til at afgøre, hvilke kandidater, der fremover vil være de bedst egnede til at blive tildelt de fulde ph.d.-stipendier fra Ph.d.-skolen på Health.
Samtidig skal institutterne fremover måske selv pege på de områder, som de ønsker at ph.d.-studerende skal lægge kræfter i.

Begge dele er hovedtrækkene i et forslag fra Ph.d.-skolen til en ændret stipendiemodel, som fakultetsledelsen netop har tiltrådt. Forslaget går nu videre til høring i de faglige miljøer, inden fakultetsledelsen behandler det endeligt 26. september.

”Sagt med andre ord betyder forslaget bl.a., at institutledelserne i højere grad end nu vil blive inddraget i beslutningen om, hvilke strategisk vigtige fagområder, der skal støttes med fulde stipendier”, siger prodekan for talentudvikling på Health, Lise Wogensen Bach.

”Og indirekte lægger forslaget desuden op til et kvalitetsløft af både de danske og internationale ph.d.-studerende, fordi det internationale opslag indebærer et øget konkurrenceelement. Så vi håber fremover at matche de rigtige ph.d.-projekter med de bedste kandidater i endnu højere grad, end tilfældet er i dag”.  

Forskeruddannelsen har tidligere arbejdet med modellen i forbindelse med uddeling af mobilitetsstipendier fra globaliseringsmidlerne.

”Så forslaget kan betragtes som en udbygning af tidligere praksis med den forskel, at vi nu inddrager hovedvejlederne”, tilføjer hun.

Institutterne får et større ord

I grove træk begynder det foreslåede scenarie med, at institutterne udpeger egnede projekter inden for deres faglige fokusområder og med afsæt i kriterierne om at rumme mindst ét af fakultetets strategiske indsatsområder: mobilitet, tidlig rekruttering, interdisciplinaritet og samarbejde med erhvervsliv.  

”I dag foregår hele ansøgnings- og udvælgelsesprocessen uden, at institutterne er direkte involverede, og stipendierne bliver tildelt uden at skele til instituttilknytningen. Det ønsker vi at ændre, så institutterne selv kommer til at prioritere deres indsats”, siger Lise Wogensen Bach.

Når institutleder og FP-leder har valgt projekterne ud, bliver de slået op i åbne opslag, både lokalt, nationalt og internationalt, så interesserede kandidater kan søge om at komme i betragtning til ét eller flere projekter.

Workshops og interview bag endeligt match

Hvilke kandidater, der ender med at blive tildelt et fuldt stipendium, vil stadig i første omgang afhænge af en ”ranking” og forbehandling, der vil kunne resultere i invitation til videre bedømmelse. Og vejlederne kan stadig opfordre egnede lokale kandidater til at søge stillingen, hvorefter de vil blive evalueret på lige fod med de øvrige ansøgere.

Men som noget nyt opererer forslaget med, at en indstilling om det endelige match mellem projekt og kandidat bliver afgjort på workshops, hvor både projekter og de inviterede kandidater bliver præsenteret.
På workshoppen vil potentielle hovedvejledere, FP-ledere og medlemmer af rekrutteringsudvalget interviewe de relevante kandidater, hvorefter hovedvejledere kan prioritere blandt kandidater og kandidater kan prioritere projekter/hovedvejledere.  På baggrund af disse prioriteringer træffer rekrutteringsudvalget beslutning om det endelige match.

”Med den del af forslaget har vi bl.a. skelet til det forhold, at nogle vejledere har haft svært ved at finde egnede kandidater til deres projekter”, siger leder af forskeruddannelsen på Health, Helene Nørrelund.

Hun tilføjer, at forslaget forventes at resultere i en større rekrutteringsbase og dermed øget mulighed for at få fat i de dygtigste kandidater til stipendierne. 

Fordelingsnøgle sikrer alle institutter

Ph.d.-skolen foreslår, at de i alt 30 årlige fulde stipendier bliver fordelt mellem institutterne på baggrund af det mønster, fordelingen har tegnet gennem de seneste par år. Det vil sige, at Institut for Klinisk Medicin ifølge forslaget vil få 13 årlige stipendier, Institut for Biomedicin får 7, Institut for Folkesundhed får 8, Institut for Odontologi og Oral Sundhed får 1 og Institut for Retsmedicin får 1.

Ifølge forslaget vil stipendierne blive annonceret og delt ud i forbindelse med februar- og september-runden, mens de 130 årlige ph.d.-tilskud uændret fordeles fire gange årligt.
Forslaget går nu i høring i Ph.d.-udvalget, Rekrutteringsudvalget og Akademisk Råd, inden det igen bliver forelagt fakultetsledelsen i september.

 

Kontakt:

Prodekan for talentudvikling Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 2548 8522
lwb@au.dk

Ph.d.-skoleleder Helene Nørrelund
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 9350 8486
hwn@au.dk

Talentudvikling, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Institut for Folkesundhed, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Odontologi, Institut for Retsmedicin