Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Phishingmail i omløb

Aarhus Universitet ser i øjeblikket en stigning i antallet af phishingmails, hvor afsenderen udgiver sig for at være en kollega eller chef. Vær ekstra opmærksom.

15.05.2020 | Malene Hjulmand Bundgaard

Foto: Unsplash

Lige nu er der phishingmails i omløb på AU, hvor afsenderen udgiver sig for at være en kollega eller chef. Formålet er eksempelvis at lokke dig til at købe et gavekort på iTunes eller lave en større pengeoverførsel til en udenlandsk konto.

Men hvordan opdager du, at det er phishing?

  • Denne type phishingmail kendetegner sig ved at komme fra en mailadresse, der ikke tilhører Aarhus Universitet, fx gmail.com.
  • Mailen er på dansk - dog ikke perfekt dansk.
  • Din ’kollega’ eller ’chef’ er ofte i et møde eller opkald, og du kan derfor kun svare tilbage pr. mail.
  • Hvis du besvarer mailen bliver du fx bedt om at købe et gavekort til iTunes og sende koderne til gavekortet eller overføre penge.

Se eksempel på phishingmail:

Kig altid på afsenderens mailadresse. Hvis det ikke er en AU-mail, skal du være ekstra varsom med at besvare, klikke på links og åbne vedhæftede filer. Hvis du modtager en mail fra en kollega eller chef, der ikke er sendt fra en AU-mailadresse, kan du fx ringe vedkommende op eller sende en mail til deres AU-mailadresse. På den måde kan du sikre dig, at afsenderen rent faktisk er den, vedkommende udgiver sig for at være.   

Se oversigt over typiske kendetegn ved phishing. 

Er du faldet for phishing?

Falder man for en phishingmail, er det ingen skam. Det vigtigste er, at vi er åbne og reagerer hurtigt. Hvis det sker for dig, skal du…

  1. ringe til din lokale IT-support hurtigst muligt og fortælle, hvad der er sket.
  2. dele oplevelsen med dine kollegaer for at øge opmærksomheden på phishing.

Har du spørgsmål?

Kontakt din lokale IT-support eller skriv til informationssikkerhed@au.dk, hvis du har spørgsmål om phishing

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Teknisk/administrativ medarbejder, Health