Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Populær podcast fra Retsmedicinsk Institut er downloadet næsten 100.000 gange

NYE EPISODER: Spor af forgiftning, analyser af knoglefund og CT-skanning af afdøde personer er emner, som danskerne gerne vil høre om. Det mest lyttede afsnit fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet har dog et mere hverdagsrelateret tema.

11.02.2021 | Line Rønn

Institut for Retsmedicin har siden nytår udgivet fem nye afsnit i en utraditionel podcast-serie, der sætter fokus på retsmedicinernes arbejde. Der var en del mediebevågenhed, da de første fem afsnit udkom for godt et år siden, og serien har i skrivende stund haft 95,846 downloads.

”Jeg er overrasket over, hvor mange der har lyttet til serien. Det startede som en sjov idé, men så viste det sig, at podcastformatet virker rigtig godt til at illustrere vores arbejde,” siger institutleder Christian Lindholst.

Formatet fungerer, fordi de ansatte på Institut for Retsmedicin kan guide lytterne gennem fx en obduktion uden at gå på kompromis med etikken og personfølsomme oplysninger. Det har også gjort, at de ansatte har følt sig trygge ved at deltage, fortæller Christian Lindholst.

”Lydkulissen gør, at lytterne er med hele vejen. Det virker stærkt, at man kan høre noget, der skramler eller ventilationen, der kører. Vi tager ikke udgangspunkt i enkelte eller spektakulære sager, men fortæller i stedet om vores hverdag, og det er nok til, at folk synes, det er spændende,” siger han.

På 15-20 minutter kan lytterne lære, hvordan en speciallæge modtager en formodet – og måske aggressiv - gerningsmand og minutiøst gennemgår alle dele af kroppen for skader og DNA-spor. Eller de kan følge en retsodontolog, der arbejder med identifikation ud fra tandsæt.De nyeste afsnit handler om at undersøge børn udsat for vold eller sexovergreb, og om hvordan man helt konkret åbner et lig og syr kroppen sammen igen, så personen fremstår så pæn som muligt.

700 stoffer i en blodprøve

Det mest downloadede afsnit hedder ”Farlig kemi i trafikken” og handler om, hvad der sker, når politiet får mistanke om, at en trafikant er ulovligt påvirket. Flere end 19.000 lyttere har hørt retskemiker Mette Findal Andreasen forklare, hvordan hun og kollegerne med avanceret udstyr kan teste helt op til 700 stoffer i en blodprøve fra fx en påvirket bilist.

De 10 podcasts giver et sjældent og interessant indblik i retsmedicinernes arbejdsmetoder og overvejelser. True crime-genren er populær på de danske podcast-hitlister, men lytterne får ingen stejle spændingskurver, når journalist Jakob Kehlet formidler nøgternt og oplysende fra kælderen på instituttet i Skejby. Lytterens opmærksomhed holdes fanget i fine reportageelementer og interviews med medarbejderne fra Institut for Retsmedicin, som må erkende, at deres arbejde i den grad har offentlighedens interesse.

Serien kan høres på bl.a. Spotify, Podimo og Apple Podcast. Instituttet har i øjeblikket ikke planlagt flere sæsoner.

Find de 10 afsnit her.


Fakta

 • Jan 29, 2021: At åbne et lig kræver håndelag (2023 downloads)
 • Jan 29, 2021: Undersøgelse af børn udsat for vold eller sexovergreb (2343 downloads)
 • Jan 8, 2021: Knogler i skovbunden (4353 downloads)  
 • Jan 8, 2021: Død efter forgiftning (3783 downloads)   
 • Jan 8, 2021: Misbrugsstoffernes kemiske fingeraftryk (3826 downloads)       
 • Jan 29, 2020: Den retsmedicinske obduktion trin for trin (17,217 downloads)
 • Dec 19, 2019: Et skannerblik ind i den afdødes krop (16,224 downloads)   
 • Dec 17, 2019: Farlig kemi i trafikken (19,200 downloads)   
 • Dec 17, 2019: Spor på kroppen (13,102 downloads)
 • Dec 17, 2019: Tænderne viser hvem du er (13,775 downloads)  

 • I alt 95,846 downloads
Samarbejde, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet, Videnskabelig medarbejder, Health, Teknisk/administrativ medarbejder