Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Pris til forskning i hjerte-kar-sygdomme hos diabetikere

Esben Laugesen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital får Danish Diabetes Academy Scientist Award 2015 for sin forskning i, hvorfor diabetikere oftere end andre får hjerte-kar-sygdomme.

18.11.2015 | Malene Løvig Nielsen

Esben Laugesen har i sin forskning vist, at blodårerne hos patienter selv med kort varighed af type 2 diabetes mister deres elasticitet og bliver stivere end hos raske.

Esben Laugesen har i sin forskning vist, at blodårerne hos patienter selv med kort varighed af type 2 diabetes mister deres elasticitet og bliver stivere end hos raske.

Diabetikere får oftere end andre hjerte-kar-sygdomme. Hvorfor det er tilfældet, er der endnu ikke nogen, der har fundet ud af. Ikke endnu i hvert fald, men i dag får læge og ph.d. Esben Laugesen, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital Danish Diabetes Academys Scientist Award 2015 for sin forskning i at finde en forklaring, der forhåbentligt kan lede til en behandling.

”Jeg er meget stolt over at modtage prisen og glad for, at der er opmærksomhed på vigtigheden af at forebygge hjerte-kar-sygdomme hos patienter med type 2-diabetes. Patienter med type 2-diabetes har trods store fremskridt i den forebyggende behandling stadig en høj forekomst af hjerte-kar-sygdomme. Vi har stadig ikke forstået årsagerne hertil, og der er brug for yderligere forskning på området for at kunne forbedre diagnostik og behandling,” forklarer Esben Laugesen.

Med prisen følger 25.000 kr.

Diabetiske hjerter er på overarbejde

Esben Laugesen har i sin forskning vist, at blodårerne hos patienter selv med kort varighed af type 2-diabetes mister deres elasticitet og bliver stivere end hos raske. Det betyder, at udsvingene i blodtrykket ikke - som hos raske - udjævnes fra hjerteslag til hjerteslag i kroppens meget elastiske hovedpulsåre.

”Dermed skal hjertet arbejde hårdere, og kroppens organer udsættes for en større belastning,” forklarer forskeren.

Elasticiteten af blodårerne kan bedømmes ved målinger uden på kroppen. Målet for Esben Laugesens forskning lige nu er at se, om man ved at måle blodårernes stivhed kan blive bedre til at identificere de patienter, som er i særlig høj risiko for hjerte-kar-sygdom. Det ultimative mål er at undersøge, om man kan forbedre elasticiteten af blodårerne, og om dette gavner kroppens organer. 


Om Prisen

Danish Diabetes Academy Scientist Award gives til en ung forsker, som arbejder med diabetesforskning i Danmark, og som har demonstreret et stort potentiale for at blive forsker i verdensklasse.

Det Danske Diabetesakademi, der står bag prisen, blev startet i 2012 og er finansieret af en 5-årig bevilling fra Novo Nordisk Fonden, samt Universiteterne og universitetshospitalerne i Syddanmark, København og Århus. Akademiet er det første af sin art i Danmark, og det beskæftiger i løbet af sine fem første år ca. 150 forskere.


Yderligere oplysninger

Læge, ph.d. Esben Lerkevang Grove Laugesen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling (MEA) og
Dansk Diabetes Akademi, Odense Universitetshospital
esben.laugesen@clin.au.dk
Mobil: 3028 3068

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Videnskabelig medarbejder, Offentligheden/Pressen