Læge Morten Schmidt fra AU og AUH har netop modtaget en Young Investigator Award ved den største hjertemedicinske kongres i verden, som i år fandt sted i London med over 32.000 deltagere. Han får prisen for at være blandt de fire bedste i kategorien Population Sciences.
30.09.2015 |
Hvert år får ca. 8.000 danskere et hjerteanfald for første gang og mere end 500 af disse er under 50 år. Ved et hjerteanfald standser blodstrømmen gennem hjertet delvis eller helt. Det skyldes typisk en blodprop i én af hjertets kranspulsårer. I værste fald kan anfaldet udvikle sig til et hjertestop.
Morten Schmidt forsker i langtidsprognosen hos patienter, som bliver ramt af et hjerteanfald før de bliver 50 år. Han undersøger, hvordan disse hjertepatienter klarer sig gennem en periode på 30 år efter anfaldet. Han har netop modtaget en Young Investigator Award ved the European Society of Cardiology’s (ESC) kongres i London i slutningen af august. Konferencen er den største hjertemedicinske kongres i verden med over 32.000 deltagere og mere end 11.000 indsendte studier fra 100 forskellige lande. Prisen blev givet for at være blandt de fire bedste i kategorien Population Sciences.
”Det er en stor ære at modtage en pris på den førende kongres inden for hjertemedicin. Det giver inspiration til at forske videre, så vi bliver endnu bedre til at hjælpe de patienter, der bliver ramt af et hjerteanfald,” siger Morten Schmidt.
Med prisen følger en præmie på 1.000 euro.
Langtidsoverlevelsen blandt patienter under 50 år, som rammes af et hjerteanfald, er steget markant over de sidste tre årtier og nærmer sig den øvrige befolknings.
”Men selvom risikoen for at dø er lav, når patienterne først har overlevet det første kritiske år efter anfaldet, så er den fortsat dobbelt så høj, som den øvrige befolknings. Patienterne har en vedvarende øget risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom eller rygningsrelaterede sygdomme. Det er derfor afgørende, at de tager deres medicin og samtidig har fokus på en sund livsstil, hvor rygestop, vægttab og motion er centralt,” siger Morten Schmidt.
Læge, ph.d. Morten Schmidt
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
morten.schmidt@clin.au.dk