Det var tilfældigheder, der førte Trine Hyrup Mogensen ind i laboratoriet, da hun i 9. klasse skulle i erhvervspraktik. Nu er hun topforsker i den internationale superliga og den første modtager af Jens Chr. Skou-prisen.
06.10.2016 |
En solbeskinnet morgen i september ringer telefonen, mens Trine Hyrup Mogensen er ude at løbe. Hun besvarer opkaldet, selvom hun står forpustet midt på Ringgaden. I den anden ende er det Healths daværende dekan, Allan Flyvbjerg. Han ringer for at fortælle, at hun er valgt til at modtage fakultetets nyindstiftede talentpris; Jens Chr. Skou-prisen.
Blev overrasket på løbeturen
”Det er en stor ære at modtage Jens Chr. Skou-prisen. Ikke mindst når man er uddannet og arbejder på AU, hvor Skou gennemførte sin banebrydende forskning, der senere førte til Nobelprisen. Det er en anerkendelse af og et skulderklap til mig og til den type forskning, jeg beskæftiger mig med,” siger den glade prismodtager.
Trine Hyrup Mogensen er lektor og afdelingslæge, ph.d., dr.med. Hun er ansat som forsker og underviser på Institut for Biomedicin og Institut for Klinisk Medicin og som afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q i en delestilling. Her arbejder hun inden for basal immunologi og mikrobiologi på den ene side og infektionsmedicin på den anden.
Trine Hyrup Mogensen forsøger med sin translationelle forskning at bygge bro mellem grundvidenskabelige forskningsområder og klinikken. Hendes mål er at opnå viden om immunsystemets bekæmpelse af infektioner og - på længere sigt - at forbedre diagnostik, forebyggelse og behandling af patienter med infektionssygdomme.
To inspirationskilder førte til forskerkarriere
Faktisk ville Trine Hyrup Mogensen slet ikke være hverken læge eller forsker. Hun ville være journalist eller forfatter. Men da Midtjyllands Avis ikke havde plads til hende, da hun i 9. klasse skulle i erhvervspraktik, havnede hun i stedet lidt tilfældigt hos lektor Steffen Junker på det daværende Institut for Human Genetik. Han skulle senere vise sig at blive en vigtig mentor og inspirationskilde for Trine Hyrup Mogensen.
”Under praktikken hos Steffen Junker fik jeg et indblik i en magisk verden. Jeg blev fascineret af forskningen. Hele processen med først undren og spørgsmål, siden forsøg og til sidst resultater virkede dragende på mig. Og fra da vidste jeg, at jeg gerne ville forske,” fortæller Trine Hyrup Mogensen.
En anden stor og nærmest uundgåelig inspirationskilde er Trine Hyrup Mogensens far. Søren Mogensen er professor i virologi og tidligere sundhedsdekan på AU.
”Jeg har været med min far på arbejde på universitetet fra jeg var helt lille. Jeg fik lov at komme med i laboratoriet og kigge i mikroskopet. Og selv om det var spændende, havde jeg ikke forestillet mig, at jeg skulle følge i hans fodspor og uddanne mig til læge. Så hellere molekylærbiolog. Men nu står jeg jo her og har en fod i begge lejre,” siger Trine Hyrup Mogensen, som netop har sin force i blandingsfeltet mellem de to discipliner.
Det internationale aspekt skaber resultater og giver arbejdsglæde
Trine Hyrup Mogensen har studeret på Necker Hospitalet og Institut Pierre et Marie Curie i Paris, ved The London School of Hygiene and Tropical Medicine og på The Cleveland Clinic Foundation i USA. Udlandsopholdene har lært hende en masse, både fagligt og personligt, og hun sætter stor pris på den internationale del af forskerlivet.
”I Cleveland lærte jeg for eksempel, at det er ok at ringe til den dygtigste forsker inden for sit felt – uanset om det er for at bede om hjælp, eller om det er for at tage initiativ til et samarbejde. Sådan har jeg ikke oplevet kulturen i Danmark. Men jeg har taget det med mig hjem. Og ved at være åben og proaktiv har jeg nu fået etableret et stort netværk af virkeligt dygtige nationale og internationale forskere, som jeg kan trække på. Det er uvurderligt for min forskning og også for min arbejdsglæde,” fortæller Trine Hyrup Mogensen, der også fremhæver sine ledere, når hun taler om resultater og arbejdsglæde.
”Jeg har været heldig at have rigtigt gode arbejdsforhold herhjemme både på universitetet og på infektionsmedicinsk afdeling. Begge steder har jeg, lige fra jeg var en meget ung forsker, oplevet stor tillid fra mine ledere og fået frie tøjler til at forfølge de projekter, jeg fandt spændende. Det er et privilegium,” siger Trine Hyrup Mogensen.
Samarbejder både fagligt og privat
Trine Hyrup Mogensen er 43 år. Hun er gift med professor Søren Riis Paludan, og sammen har de døtrene Marie på 12 år, Louise på 9 år og Stine på 5 år. Søren Riis Paludan er ansat på Institut for Biomedicin, hvor parret er kolleger og har både individuelle og fælles forskningsprojekter.
”Det kræver prioritering og disciplin at forene familieliv med to forskerkarrierer. Men vi gør vores bedste for ikke at gå på kompromis med hverken det ene eller det andet. Til gengæld er vi meget bevidste om at prioritere de ting, som vi synes er vigtige og sjove, både fagligt og privat. Og så er vi bare gode til at dele vores begejstring for forskningen med hinanden,” siger Trine Hyrup Mogensen.
Jeg vil drive det så vidt som jeg kan
Trine Hyrup Mogensen har store ambitioner og vil gerne være blandt de bedste i verden inden for sit felt.
”Mit mål er at gøre en forskel og sætte et aftryk. Jeg vil gerne være med til at forme både mit forskningsfelt og fremtidens patientbehandling. Det er fascinationen og glæden ved mit arbejde og mit fag, der er min drivkraft. Og jeg føler mig meget privilegeret ved at kunne kombinere grundforskning og klinik og dermed bidrage til og opleve det bedste fra de to verdener,” siger Trine Hyrup Mogensen.
Trine Hyrup Mogensen modtager prisen ved et arrangement på fakultetet torsdag den 6. oktober 2016, hvor også nobelprismodtager Jens Chr. Skou vil være til stede.
Trine Hyrup Mogensens forskerkarriere – helt kort
Se Trine Hyrup Mogensens samarbejdsrelationer og publikationsliste på hendes PURE-profil.
Jens Chr. Skou-prisen er for de dygtigste talenter
Jens Christian Skou-prisen uddeles en gang om året til en særligt lovende ung forsker, som har præsteret fremragende forskning inden for et eller flere af det sundhedsvidenskabelige fakultetets forskningsområder.
Den nye pris uddeles til en ung forsker i international særklasse. Vedkommende skal være ekstraordinært talentfuld inden for sit forskningsfelt og have dokumenteret en usædvanlig kreativitet og produktivitet i sin forskning.
Læs mere om prisen i artiklen ”Ny pris på Health skal hædre forskertalenter”.