Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Prisregn i aulaen

VIP’er, TAP’er og indbudte gæster hyldede etablerede forskere og unge talenter, da årets Holst-Knudsen pris blev uddelt på Aarhus Universitet.

28.05.2015 | Ida Hammerich Nielson

Ph.d.-prismodtagerne i et afslappet øjeblik. Her sidder en arkæolog, en psykolog, en jurist, en fysiker og en læge, som har beriget verden med ny viden om grænsemarkeringer, socialfobi, menneskerettighedsbeskyttelse, graphen og psykotisk depression. Foto: Jesper Rais

De fem ph.d.-prismodtagere og den ene af Holst-Knudsen-prismodtagerne. Fra højre: Mette Løvschal, Louise Halleskov Storgaard, Jens Overgaard, Mia Skytte O'Toole, Søren Dinesen Østergaard og Søren Ulstrup. Foto: Lars Kruse

Jens Overgaard fortæller her om sin forskning. Hans primære forskningsmål har været at udvikle stråleterapi, og han har en stor del af æren for, at mange patientgrupper i dag får en væsentligt bedre strålebehandling. Foto: Lars Kruse

”En af glæderne ved at være rektor på Aarhus Universitet er, at man med jævne mellemrum får lov til at stille sig op på en talerstol og anerkende forskerne for deres store og dedikerede indsats. Dagen i dag er sådan en mulighed.”

Sådan indledte rektor Brian Bech Nielsen årets Holst-Knudsen prisoverrækkelse, som foregik i en blomsterpyntet aula, hvor ophavsmanden til prisen, landsretssagfører Carl Holst-Knudsen, selv kiggede med fra et portræt placeret ved siden af scenen.

Årets modtagere af Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris er kræftforsker Jens Overgaard og Stanford-professor Jens Kehlet Nørskov.

Kræftforskning og nye materialer
Dekan Allan Flyvbjerg holdt talen til Jens Overgaard og sagde blandt andet:

”Ude i verden kender de fleste Danmark, færre kender Aarhus, men alle kender Jens Overgaard. Du har sat dansk kræftforskning på verdenskortet”, sagde dekanen, hvorefter Jens Overgaard fortalte levende og letforståeligt om sin forskning i eksperimentel kræftforskning og strålebehandling.

Dekan Niels Christian Nielsen holdt talen til Jens Kehlet Nørskov:

”Jens Kehlet Nørskov har haft stor betydning for den internationale materialeforskning, hvor han har designet nye materialer med funktionelle egenskaber. Samtidig har Jens Kehlet Nørskov en stærk forbindelse til det private erhvervsliv og har modtaget 11 patenter.”

Jens Kehlet Nørskov kunne ikke være til stede ved prisoverrækkelsen, men han takkede for prisen i en video.

Ph.d.-studerende: Et kæmpe skulderklap
Ved prisoverrækkelsen uddelte Aarhus Universitets Forskningsfond sin talentpris til fem ph.d.er, som har gjort sig ganske særligt bemærket, både med deres resultater og med den måde, de har formidlet dem på. Én af prismodtagerne er psykolog Mia Skytte O’Toole, som har skrevet ph.d.-afhandling om, hvordan regulering af følelser kan hjælpe mennesker med social fobi.

”Det er et kæmpe skulderklap at modtage Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris. Det er dejligt at få en bekræftelse af min forskning på den måde,” siger Mia Skytte O’ Toole, som nu er i gang med en postdoc og gerne vil blive i forskningsverdenen.

Læs mere om Jens Overgaard og Jens Kehlet Nørskov

Læs mere om de 5 ph.d.-prismodtagere

Læs mere om baggrunden for Holst-Knudsen prisen

Arrangement, Teknisk/administrativ medarbejder, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Videnskabelig medarbejder