Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Prodekan: Health skal tage flere ERC-bevillinger hjem

Hvis du er en dygtig forsker med et spændende projekt, får du måske et opmuntrende prik på skulderen i løbet af 2022. Health skal blive bedre til at søge - og få - de prestigefyldte bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd, og prodekan for forskning Hans Erik Bøtker sætter derfor nye tiltag i værk.

16.12.2021 | Line Rønn

Foto: Pixabay

Vi skal være endnu bedre på Health til at hjemtage de prestigefyldte bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

Derfor vil et nyt udvalg på hvert institut holde halvårlige møder, hvor opgaven er at identificere forskere, der har potentiale til at søge ERC - og Innovationsfonden, EU-klyngerne og Marie Curie. Ved møderne deltager prodekanen for forskning, viceinstitutlederen for forskning og den repræsentant fra Forskningsstøtteenheden, som er tilknyttet instituttet. De vil sammen vurdere hvilke forskere, der skal opfordres direkte til at søge bl.a. ERC Starting Grants, Consolidator Grants, Advanced Grants eller Synergy Grants.

Health har fået ni bevillinger på syv år

Ni ERC-bevillinger har forskere på Health modtaget siden 2014. Selv om de er svære at få, må antallet gerne blive lidt højere, mener prodekan for forskning Hans Erik Bøtker:

”Det giver selvfølgelig mulighed for banebrydende forskning, hver gang vi på Health modtager en ERC-bevilling, der som minimum udløser 1,5 millioner euro. Men der er også en god portion prestige – selvfølgelig for forskeren selv men også for fakultetet og universitetet, som bl.a. kan bruge antallet af ERC-bevillinger som en målepind for institutionens standard,” siger han.

 

Oversigt over indsendte ERC-ansøgninger og bevillinger for Health 

  • 2014: 7 ansøgninger - 2 bevillinger
  • 2015: 6 ansøgninger - 1 bevilling
  • 2016: 1 ansøgning - 0 bevillinger
  • 2017: 13 ansøgninger - 1 bevilling
  • 2018: 8 ansøgninger - 1 bevilling
  • 2019: 12 ansøgninger - 3 bevillinger
  • 2020: 4 ansøgninger - 1 bevilling
  • 2021: 11 ansøgninger - ? bevillinger

 

De nye udvalg vil mødes fra årsskiftet for at identificere egnede kandidater på hvert institut. Hans Erik Bøtker opfordrer derfor både institutledere og viceinstitutledere til at begynde at tænke over, hvem der har talentet, projektet og musklerne til at skrive en kvalificeret ansøgning i løbet af 2022.

Du er altid velkommen til at lufte dine ideer for udvalget på dit institut – og du kan teste dig selv og dit potentiale her.

Gode råd fra Søren Riis Paludan

Et andet nyt tiltag er den netop overståede række af inspirationsmøder, der havde til formål at hjælpe og inspirere forskere til at søge projektmidler.

På mødet om ERC-bevillinger den 7. december var professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin gavmild med de gode råd. Søren Riis Paludan har selv modtaget et ERC Advanced Grant på 18,7 mio. kr. til projektet ENVISION, der undersøger, hvordan virus undviger kroppens immunforsvar, og han øste af den erfaring, han har qua sin rolle som evaluator og panelmedlem i ERC Starting Grant-panelet Life Science 6, hvor han sad som formand i perioden 2016-2020.

Han optræder i dag som external reviewer i både ERC Consolidator Grants, Advanced Grants og Synergy Grants – og han havde bl.a. disse fem gode råd:

  1. Du bruger tre måneder på at skrive en ansøgning, mens bedømmerne i nogle tilfælde afsætter sølle 30 minutter til at læse den. Det er de barske realiteter. Udover at søge efter styrker leder panelet efter gode grunde til at afvise din ansøgning, så sørg for at dit projekt træder helt tydeligt frem fra første side. 
  2. Det er altid en god idé at orientere sig i panelstrukturen – især hvis du arbejder interdisciplinært. Din idé kan være mere original og have bedre chancer i ét af de andre paneler, der ikke nødvendigvis lige er det panel, hvor du troede, du hørte til.
  3. Din ansøgning vil blive mødt af bedømmere, der kender dit område, men ikke nødvendigvis dit specifikke emneområde. Bred derfor beskrivelsen af dit emne ud, så det er interessant for andre end dig selv og dine nærmeste kolleger.
  4. Mobility er vigtigt - EU ønsker at fremme mobilitet, og hvis du kun har arbejdet og læst i Danmark, skal du være virkelig stærk på alt andet. 
  5. I forhold til dit CV ved ansøgninger til Starting Grants, er det afgørende, at du er hovedforfatter til mindst to meget stærke artikler. 
  6. Undervurder ikke interviewsituationen. Det er så ærgerligt, når folk ikke er godt nok forberedte. Vær sikker på, at du forbereder både din præsentation og Q&A-situationen. Forskningsstøtteenheden hjælper gerne - blandt andet ved at arrangere generalprøve-interviews, som ligger så tæt på det egentlige interview som muligt - og alle kan have gavn af at tage imod hjælpen.

 

Lærerigt, personligt og humoristisk

Til samme inspirationsmøde deltog professor Jacob Fog Bentzon fra Institut for Klinisk Medicin med et lærerigt, personligt og humoristisk oplæg om sin vej gennem ERC-systemet, som svært lader sig gengive på skrift. Du skulle have været der, som man siger – ellers kan du læse mere i et tidligere interview her. Jacob Fog Bentzon modtog for to år siden et ERC Consolidator Grant på 15 mill. kr. til et projekt, der undersøger nyopdagede funktioner af glatte muskelceller i forbindelse med åreforkalkning.

Birgit Christensen fra Forskningsstøtteenheden (Research Support Office) sluttede af med en klar opfordring til at kontakte hende eller en kollega så tidligt i processen som muligt for at få råd og vejledning i planlægningsfasen, herunder at identificere det rette panel, udregne ph.d.-alder og meget mere.

 

 

ERC Grants - beløb og deadlines:

Kilde: Forskningsstøtteenheden

 

                            

 

Forskning, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Politik og strategi, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Institut for Folkesundhed