Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Prodekan: Studiestart E2020 bliver helt ekstraordinær

Studiestarten på efterårssemesteret 2020 har givet Healths studieadministration, omlægningsudvalg, studienævn og undervisere grå hår, allerede inden den for alvor er gået i gang. Corona-udviklingen i Aarhus har gjort forberedelserne vanskelige, men prodekan for uddannelse Lise Wogensen Bach er – trods alt – fortrøstningsfuld.

19.08.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Prodekan Lise Wogensen Bach fortæller, at der bogstaveligt talt bliver arbejdet lige op til deadline med forberedelserne af den kommende studiestart, fordi corona-situationen nærmest ændrer sig time for time. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

Prodekan Lise Wogensen Bach fortæller, at der bogstaveligt talt bliver arbejdet lige op til deadline med forberedelserne af den kommende studiestart, fordi corona-situationen nærmest ændrer sig time for time. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

Når studerende og undervisere på Health tager hul på det nye semester i starten af september, vil ganske lidt være som det plejer. Nogle af de planlagte intro-arrangementer er udsat eller reduceret, mens andre afvikles i nye formater. Og kun en del af undervisningen kan gennemføres i universitetets undervisningslokaler, mens andet må afvikles online. Opblusningen af corona-pandemien og ændrede retningslinjer og anbefalinger betyder, at der skal sadles om igen – og igen.

”I vores naivitet havde vi jo alt klappet og klar med udgangspunkt i de retningslinjer, der var gældende, da vi gik på sommerferie. Vi havde håbet, at alle kunne møde ind på campus efter ferien, men sådan blev det ikke,” siger prodekan for uddannelse Lise Wogensen Bach og uddyber:

”Vi har lært, at vi må være forberedte på både worst og best case scenario. Det er vi nødt til, selv om dobbeltarbejde både er træls og tidskrævende. I en tid som denne, hvor eksterne betingelser er afgørende for, hvordan vi skal og kan arbejde, har strategi og udvikling trange kår. Ikke desto mindre skal vi fastholde fokus på fakultetets fremtid, så vi ikke drukner i retningslinjer for afstand, rengøring og host i ærmet,” siger hun.

De nye studerende har førsteprioritet på campus

Fakultetets tutorer har sammen med Healths administrative medarbejdere og undervisere knoklet med forberedelserne for at tage bedst muligt imod især de knap 880 nye studerende på fakultetet, men omstændighederne gør, at der hverken bliver tale om en plan A eller B, men snarere en plan C eller D.

”Vi er kede af, at de planlagte intro-forløb for vores nye studerende har måtte finde nye formater betinget af ydre omstændigheder. Tutorerne har gjort et kæmpe arbejde, været fleksible og arbejdet under vanskelige forhold. Det til trods leverer de intro-forløb, som vi kan være stolte af, og som de nye studerende kan glæde sig til,” siger Lise Wogensen Bach.

”Den sociale og faglige integration er vigtig for fastholdelse og trivsel, så vi vil gøre vores yderste for at sikre tilknytningen til universitetet, også under omstændigheder, som er usædvanlige. Derfor ser vi bl.a. på, om det kunne være en løsning at flette intro-forløbene ind i løbet af semesteret, fx om aftenen, i weekender og i ferier,” siger prodekanen.

Hun håber også, at underviserne vil have et ekstra øje på de nye studerende i denne særlige situation.

Engagerede medarbejdere får det til at fungere

Med knap to uger til studiestart kan meget nå at ændre sig endnu. Det får dog ikke Lise Wogensen Bach til at ryste på hånden.

”Det har været og er fortsat en udfordring at håndtere corona-situationen, men vores administrative understøttelse og den faglige organisering på uddannelsesområdet fungerer på alle niveauer takket være engagerede og tålmodige medarbejdere. Og derfor kommer vi også godt i mål med studiestart i efterårssemesteret,” slutter Lise Wogensen Bach. 


Fakta om studiestart og optag i efteråret 2020

Studiestart:

  • Undervisere på Health får, hvis de ikke allerede har fået det, hurtigst muligt direkte besked om, hvordan de kan tilrettelægge og gennemføre deres undervisning i efterårssemesteret.
  • Mandag den 24. august 2020 får de studerende direkte besked om, om de skal møde ind i universitetsparken til undervisning, eller om de skal deltage i online undervisning.
  • Undervisere og studerende får inden studiestart tilsendt vejledninger med tydelig angivelse af, hvordan de skal forholde sig ift. de forskellige undervisningssituationer.
  • I tilfælde af spørgsmål eller tvivl opfordres undervisere til at gå til nærmeste leder eller viceinstitutleder for uddannelse, mens studerende kan kontakte studieadministrationen.

Optag:

  • Samtlige uddannelser på Health kan tilbyde deres studiepladser til førsteprioritetsansøgere.
  • Adgangskvotienten er faldet på alle Healths uddannelser, bortset fra på folkesundhedsvidenskab. Hovedårsagen er, at den såkaldte hurtigstartsbonus er afskaffet.
  • På medicinstudiet var der i år 1.037 førsteprioritetsansøgere til de 553 studiepladser og i alt 310 ansøgninger mere end sidste år.
  • Uddannelsen i tandpleje oplevede et usædvanligt højt ansøgertal sidste år og oplever derfor – som eneste uddannelse på Health – et fald i ansøgerskaren i år. Uddannelsen har dette til trods 144 førsteprioritetsansøgere til de 79 studiepladser.
  • På idrætsvidenskab er BA-optaget øget med 9 pladser fra 80 til 89 med henblik på at sikre rekruttering til BA-linjer i den nye studieordning og til kandidatuddannelsen.

 


Kontakt

Prodekan for uddannelse Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 25 48 85 22
Mail: lwb@au.dk

Uddannelse, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Health, Videnskabelig medarbejder, Ph.d.-studerende