Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Professor hædret for forskning i graviditet hos diabetikere

Claus Højbjerg Gravholt fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget HN-prisen fra Hede Nielsens Fond. Med prisen følger 350.000 kr., der støtter hans forskning i fosterlivet for børn af type 1-diabetikere.

26.11.2015 | Malene Løvig Nielsen

I projektet undersøger Claus Højbjerg Gravholt betydningen af fosterlivet for børn af type 1-diabetikere på alle planer – både klinisk, epidemiologisk og genetisk.

I projektet undersøger Claus Højbjerg Gravholt betydningen af fosterlivet for børn af type 1-diabetikere på alle planer – både klinisk, epidemiologisk og genetisk.

Hvilken betydning har det for fostre, at de befinder sig i maven på en type 1-diabetiker?  Og hvad skal gravide type 1-diabetikere være opmærksomme på omkring deres graviditet? Det undersøger Claus Højbjerg Gravholt i sin forskning. Projektet har netop modtaget HN-prisen fra Hede Nielsens Fond.

”Det er dejligt, at Hede Nielsens Fond af egen drift har fået øje på vores forskning. Det er vi naturligvis meget beærede over,” siger Claus Højbjerg Gravholt.

I projektet undersøger forskerne betydningen af fosterlivet for børn af type 1-diabetikere på alle planer – både klinisk, epidemiologisk og genetisk. Forskning har vist, at børn af type 1-diabetikere har øget risiko for sygdom og tidlig død.

”Vi undersøger, om den øgede risiko kan skyldes, at børn af type 1-diabetes mødre efter fødslen har en ændret epigenetik. En ændret epigenetik betyder, at børnenes gener er forandrede, men at deres DNA-sekvens er uændret,” forklarer Claus Højbjerg Gravholt.

Forskerne undersøger også, om kvinder med type 1-diabetes, der får børn, er sundere end kvindelige diabetikere, som ikke får børn.

”I første omgang er vores forskning til gavn for kvinder med type 1-diabetes og deres børn, men på længere sigt fører vores forskning forhåbentlig til en bedre forståelse af fosterlivets betydning for resten af vores liv – ikke kun ved børn af type 1-diabetiker, men hos alle mennesker,” siger Claus Højbjerg Gravholt.     

Yderligere oplysninger

Klinisk professor, overlæge Claus Højbjerg Gravholt
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Endokrinologisk afdeling 
Direkte telefon: 7845 5365
claus.gravholt@clin.au.dk

Navnenyt, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Videnskabelig medarbejder