Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Professor Karl Anker Jørgensen modtager Maria Skłodowska-Curie-medaljen

Karl Anker Jørgensen bliver nu optaget i et fornemt selskab af banebrydende kemikere fra hele verden og flere nobelprismodtagere som kommende modtager af Maria Skłodowska-Curie-medaljen.

24.01.2020 | Kristoffer Jakobsen

”Det kan siges med et enkelt ord. Stort!” siger Karl Anker Jørgensen om, hvordan det bliver at modtage Maria Sklodowska-Curie-medaljen. Foto: Lars Kruse, AU.

”Det kan siges med et enkelt ord. Stort!” siger Karl Anker Jørgensen om, hvordan det bliver at modtage Maria Sklodowska-Curie-medaljen.

Og med god ret. Exceptionelle videnskabelige bedrifter af international betydning. Sådan lyder begrundelsen for, at professor Karl Anker Jørgensen tildeles Maria Skłodowska-Curie-medaljen til september. Og det er ikke et hvilket som helst selskab, kemiprofessoren fra Aarhus Universitet kommer i. Det fornemme selskab af kemikere består af flere nobelprismodtagere som bl.a. nobelprismodtager i 2009 Ada Yonath fra Weizmann Institute of Science og nobelprismodtager i 2016 Ben Feringa fra University of Gronningen.

Blandt de tidligere modtagere af Maria Skłodowska-Curie-medaljen er også nobelprismodtager i 1981 Roald Hoffmann fra Cornell University, som Karl Anker Jørgensen var postdoc hos i 1985.

”Roald Hoffmann og jeg har et meget nært og personligt forhold. Sammen har vi for nylig offentliggjort en artikel, som bringer hans banebrydende opdagelser ind i en ny æra her i 2020 og åbner op for helt ny kemi. Jeg føler, at tildelingen af Maria Skłodowska-Curie-medaljen er en smuk rød tråd, en slags kemisk binding, fra Roald Hoffmann til mig,” fortæller Karl Anker Jørgensen og fremhæver samtidig, at han på Kemisk Institut ikke er alene om at gå banebrydende veje:

”Jeg ser det som en stor anerkendelse af den forskning, vi udfører på instituttet, og ikke mindst en anerkendelse af, at vi i Danmark kan lave forskning på så højt niveau, at det modtager så fornem international hæder.” 

I fodsporene på en af de største

At blive nævnt i samme sætning som medaljens navnefælle er heller ingen ringe anerkendelse. For det er ikke uden grund, at medaljen er opkaldt efter den polsk-franske fysiker og kemiker Marie Curie (født Maria Skłodowska). 

“Marie Curie er en af videnskabernes allerstørste personligheder. Det skyldes især hendes videnskabelige bedrifter med opdagelsen af radioaktivitet, som hun sammen med sin mand, Pierre Curie, og Henri Becquerel fik nobelprisen for i fysik i 1903. Og senere hendes egen modtagelse af nobelprisen i kemi i 1911 for opdagelsen af polonium og radium,” siger Karl Anker Jørgensen og tilføjer:

”Det bliver derfor også helt specielt at modtage medaljen i Marie Curies fødeland, Polen. Jeg har kendt til hendes arbejde, siden jeg gik på studenterkursus og første gang hørte om radioaktivitet. Jeg har desuden brugt julen på at læse op på Marie Curie, blandt andet hendes datter Ève Curies biografi. Det har givet mig stor respekt – og ikke mindst ydmyghed over for Marie Curie. Det er derfor særligt på det menneskelige plan, hun har betydet noget for mig.”

Asymmetrisk katalyse henter endnu en pris hjem til Aarhus

Karl Anker Jørgensen har gennem årene fået stor anerkendelse for sine internationalt banebrydende resultater inden for forskningsfeltet asymmetrisk katalyse. Senest i efteråret 2019 blev Karl Anker Jørgensen udvalgt som modtager af den prestigefyldte H.C. Ørsted Guldmedalje for sine faglige opdagelser og sine evner til at formidle sine videnskabelige resultater til et bredere publikum. Det var første gang i 30 år, at medajen blev uddelt, og den er kun blevet uddelt 16 gange siden 1909, hvor Niels Bohr var en af de første modtagere i 1924. Med tildelingen af Curie-medaljen modtager Karl Anker Jørgensen en international anerkendelse, som vil skabe endnu mere positiv opmærksomhed på hans faglighed verden over.

Asymmetrisk katalyse handler om det fænomen, at to molekyler, der er hinandens spejlbilleder, kan have helt forskellige egenskaber. I laboratoriet kan man styre dannelsen af molekylerne, så et molekyle kun dannes i den ene spejlbilledeform. Netop denne proces er grundlaget for Karl Anker Jørgensens forskning, der blandt andet anvendes til fremstilling af medicinpræparater under mere bæredygtige betingelser. 

Professor Karl Anker Jørgensen

  • Født i Århus 1955 og student fra Århus Akademi i 1975
  • Uddannet i kemi ved Aarhus Universitet i 1982 - herefter postdoc, adjunkt, lektor og professor i kemi
  • Gæstevidenskabelig medarbejder ved Cornell University i USA i 1985 og 1988
  • Har siden 1994 været medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og fra 2016 The Royal Swedish Academy of Sciences
  • Har vundet en lang række danske og internationale priser
  • Gift - har børn og børnebørn

Maria Skłodowska-Curie-medaljen

Maria Skłodowska-Curie-medaljen uddeles til The Polish Chemical Society’s årsmøde til september. Kriterierne for uddelingen er, at modtageren har opnået exceptionelle videnskabelige bedrifter af international betydning. 

Få det hele med

Fra ’ikke egnet til gymnasiet’ til banebrydende forsker - læs portræt om Karl Anker Jørgensen her

Professor Karl Anker Jørgensen modtager H.C. Ørsted Guldmedalje i kemi

Bevillinger og priser, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Navnenyt, Ekstern målgruppe