Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Professor Lars Østergaard skal bistå Folketingets coronaudredning

En af Danmarks førende infektionsforskere, klinisk professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er udpeget til Folketingets ekspertgruppe, der skal analysere danske myndigheders håndtering af coronakrisen.

11.08.2020 | Henriette Stevnhøj

Lars Østergaard, professor og overlæge ved AU og AUH, er udpeget af Folketinget til at kulegrave danske myndigheders håndtering af coronakrisen. Foto: Lars Kruse, AU

Hvordan fungerede sundhedsvæsenets beredskab, da coronapandemien ramte i marts, og var beslutningen om at lukke Danmark ned den rigtige? Sådan lyder Folketingets opdrag til en netop nedsat ekspertgruppe, som skal udrede danske myndigheders håndtering af krisen. 

Gruppens sundhedsfaglige indsigt vil blive leveret af Lars Østergaard, professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og overlæge ved Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Han er stolt og beæret over at være udpeget til Folketingets gruppe af eksperter med viden inden for jura, økonomi og samfunds- og sundhedsvidenskab:

”Det er et kæmpe skulderklap, og det er et udtryk for, at den faglighed, som jeg repræsenterer, har betydning i dette væsentlige arbejde”, siger Lars Østergaard.

Folketinget ønsker sig blandt andet, at eksperterne vurderer de skiftende teststrategier, kvaliteten af sundhedsvæsenets pandemiberedskab og sammenligner den danske håndtering af pandemien med vores nabolande.

Lars Østergaard ser frem til udredningsarbejdet og hæfter sig især ved, at der er lagt vægt på, at det gælder om at lære af krisen.

”Målet er ikke at finde fejl og mangler. Det handler om at lære af denne periode, som har haft så alvorlige konsekvenser, så vi står bedre rustet, hvis Danmark igen bliver ramt af en pandemi”, siger Lars Østergaard.

”Det er min forventning, at vi kan bidrage med konstruktive forslag og velbegrundede ideer til, hvordan vi i fremtiden klarer en krise i samme skala. Derfor er jeg også glad for, at det er betonet i Folketingets opdrag, at vi ikke skal placere et politisk eller retsligt ansvar. Vi skal simpelthen se fremad og finde de bedst mulige løsninger”, siger Lars Østergaard.

Kolleger skal inddrages

Han forestiller sig, at han i arbejdet kan bruge de seneste måneders erfaringer fra coronaforskning- og behandling fra sine forskerkolleger i ind- og udland og selvfølgelig også fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

”Vi er et stærkt hold i Aarhus, der arbejder med virus- og infektionsforskning og som særligt har været involveret i coronaforskningen. I det omfang, det er muligt på grund af fortrolighed, vil jeg gerne inddrage eksempelvis Christian Wejse (lektor ved Institut for Folkesundhed og afdelingslæge ved infektionsmedicin) og Søren Riis Paludan (professor, virolog ved Institut for Biomedicin)”, siger Lars Østergaard.

Ekspertgruppen består ud over Lars Østergaard af professor Jostein Askim, Institut for Statsvitenskap, Universitetet i Oslo, professor i sundhedsøkonomi Dorte Gyrd Hansen (SDU), professor i sundhedsjura Helle Bødker Madsen (AU) og skal ledes af professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen (AU). Ekspertgruppen skal evaluere perioden fra januar 2020 til den gradvise åbning i maj. Ekspertgruppens resultater bliver offentlige i januar 2021.

 

Folketingets beretning vedr. udredning

Kontakt:

Professor, overlæge, dr. med. ph.d. Lars Østergaard

Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og Infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

M: 51 51 31 40
lars.ostergaard@clin.au.dk

 

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen