Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Professor skal styrke forskningen i leverkræft

Frank Viborg Mortensen, nyudnævnt professor ved Aarhus Universitet, forsker i metoder, som kan minimere skaderne efter operationer på leverkræftpatienter. Hans forskning er afgørende for, om flere patienter med leverkræft i fremtiden kan opereres og helbredes.

21.03.2013 | Anders Frederiksen

Frank Viborg Mortensen er tiltrådt en stilling som professor i leverkirurgi.

Frank Viborg Mortensen er tiltrådt en stilling som professor i leverkirurgi.

En operation er den bedste mulighed for at helbrede patienter med leverkræft, men det kirurgiske indgreb kan skade leveren. Derfor forsker Frank Viborg Mortensen i metoder til at minimere skaderne efter omfattende operationer, som skal fjerne kræftsvulster.

”Leveren er et unikt organ, som har den egenskab, at den kan vokse ud igen, når man fjerner et stykke. Vi undersøger, hvad kemoterapi betyder for leverens evne til at regenerere efter en operation,” fortæller den nye professor i leverkirurgi.

Operationer er den bedste løsning

Frank Viborg Mortensens håb er, at flere patienter med leverkræft i fremtiden kan opereres for deres kræftsygdom. For et kirurgisk indgreb er ifølge den nyudnævnte professor den bedste behandling for leverkræftpatienter.

”Vi er aktuelt i gang med en undersøgelse, hvor vi undersøger, om intensiv kemoterapi, som er givet direkte i leveren via en blodåre, kan få kræftsvulsterne til at skrumpe. Vores forhåbning er, at svulsterne skrumper så meget, at de patienter, der er ramt af leverkræft, kan opereres,” forklarer Frank Viborg Mortensen.

Frank Viborg Mortensens forskning i leverkirurgi foregår i samarbejde med læger fra engelske, japanske, franske og amerikanske universitetshospitaler.

Han er tiltrådt stillingen som professor i leverkirurgi den 1. december 2012 og afholder tiltrædelsesforelæsning den 22. marts 2013. Læs mere om tiltrædelsesforelæsningen i Healths interne kalender.

Frank Viborg Mortensen er født den 18. september 1958 i Esbjerg og bor i dag i Aarhus med sin kone og to børn.

Yderligere oplysninger

Professor Frank Viborg Mortensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Kirurgisk Afdeling L
frank.v.mortensen@ki.au.dk

Health, Navnenyt, Post doc, PhD Vejleder, SKT, Ph.d.-studerende, PhD Programleder, Institut for Retsmedicin, Institut for Odontologi, Institutleder