Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Professor udvikler ny behandling til infertile kvinder

Karin Lykke-Hartmann er ny professor i reproduktiv medicin på Aarhus Universitet. Her undersøger hun gener i æggestokke i håb om at fremme modningen af kvindens æg. Lykkes det, er det godt nyt for de mange infertile kvinder, som ikke har gavn af traditionel fertilitetsbehandling med hormoner.

23.08.2021 | Sabina Bjerre Hansen

Karin Lykke-Hartmann tiltrådte sit professorat på Institut for Biomedicin den 1. august 2021. Foto: Simon Byrial Fischel, AU Health.

Karin Lykke-Hartmann tiltrådte sit professorat på Institut for Biomedicin den 1. august 2021. Foto: Simon Byrial Fischel, AU Health.

Traditionel behandling af ufrivilligt barnløse kvinder inkluderer hormonbehandling. Behandlingen er forbundet med en række bivirkninger, og langt fra alle kvinder får deres ønske om et barn opfyldt, selvom de udholder de afledte fysiske gener.

Karin Lykke-Hartmann er optaget af at finde nye signalveje i kvindens æggestokke, der kan fremme modningen af æg i infertile kvinder. Hun undersøger de molekylære mekanismer ved brug af en genetiske og cellebiologiske teknikker, og hun har sammen med sine forskerkolleger opnået viden, der er nødvendig for at udvikle ny medicin.

Den nyudnævnte professor og hendes team har identificeret en ny signalvej i æggestokkene ved hjælp af musemodeller og efterfølgende påvist effekten i menneskeligt væv. Næste skridt er at vise effekten i et større dyr, fx et får, som har en æggestok-anatomi og fysiologi, der minder om menneskets.

Kontakt

Professor og ph.d. Karin Lykke-Hartmann
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Genetisk Afdeling
Mobil: 29 39 05 58
Mail: kly@biomed.au.dk

Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Ekstern målgruppe, Videnskabelig medarbejder