Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ransomware-ormen WanaCrypt0r er i omløb

Som det har været fremme i nyhederne, har der været et stort angreb mod bl.a. sundhedssektoren i de seneste par døgn. Vi opfordrer derfor både medarbejdere og studerende til at være ekstra forsigtige med at åbne filer og links.

13.05.2017 | Marie Lærke Justesen

Foto: Colourbox.dk

I de seneste par dage har der været et stort angreb på bl.a. sundhedssektoren, hvor store mængder data er blevet taget som gidsel af såkaldt Ransomware, der krypterer filer på både den lokale pc og netværksdrev, og hvor bagmændene herefter forlanger en løsesum for at låse filerne op igen.

Den skadelige kode er i stand til at sprede sig selv via netværket til andre maskiner, hvilket gør truslen mere alvorlig end tidligere angreb med Ransomware.

AU er indtil videre ikke blevet ramt, men der er stadig en risiko for, at det kan ske. Derfor opfordrer vi alle medarbejdere og studerende til at være ekstra forsigtige med at åbne ukendte filer og links.

Hvis du benytter universitetets netværksdrev til opbevaring, foretages der automatisk backup af dine data. Hvis du ikke benytter universitetets netværksdrev, skal du sørge for selv at lave en backup af dine data. Hvis du laver en backup på en USB-disk, skal du huske at fjerne din USB-disk, når backup'en er færdig, ellers vil din backup også blive krypteret ved et eventuelt angreb. DropBox, OneDrive m.v. er blot en kopi af dine filer, som også vil blive krypteret, hvis du bliver angrebet.

Hvis du bliver ramt af et angreb, skal du sørge for at slukke for al netværksadgang fra din pc - både kablet netværk og WiFi. Herefter bør man få sin pc geninstalleret, og data kan reetableres  fra din backup. Man bør naturligvis aldrig betale for at få sine data igen.

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, AU IT