Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Regionsrådet nedlægger hjernesamlingen – måske

Politikerne i regionsrådet i Region Midtjylland fulgte Aarhus Universitets anbefaling om ikke at bevare hjernerne fra Psykiatrisk Hospital. Regionen lægger dog op til at overdrage samlingen til en værdig modtager, hvis der viser sig en sådan før årsskiftet.

23.06.2017 | Henriette Stevnhøj

Regionsrådet nedlægger hjernesamlingen, medmindre en værdig modtager viser sig inden nytår.

De 9.479 psykiatriske patienters hjerner bliver destrueret i 2018, medmindre en anerkendt forskningsinstitut vil overtage samlingen. Det besluttede politikerne på regionsrådsmødet onsdag 21. juni. Det er nu op til Region Midtjylland at afsøge mulighederne for at finde en ny ejer. I høringsfasen frem til beslutningen er der indkommet en del tilkendegivelser om samlingens potentielle værdi. Regionen skal undersøge, om der blandt disse kan være en ny ejer.

Det er regionen og i sidste ende regionsrådet, der i medfør af sundhedsloven har juridisk ansvar for forskningen i sundhedsvæsenet. Det er derfor regionens administration, som har indstillet til regionsrådet at nedlægge hjernesamlingen. Aarhus Universitet har vurderet samlingens videnskabelige værdi og har bakket op med en faglig begrundet støtteerklæring.  Kristjar Skajaa, leder af Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, har i et tidligere interview fortalt om beslutningen:

”Det koster flere millioner kroner at flytte og bevare samlingen, og når vi sammenholder den udgift med den videnskabelige værdi, er konklusionen, at værdien ikke står mål med omkostningerne. Det handler ikke om at spare penge i en afdeling, men om rettidig omhu i forhold til at sammenholde forskningsværdien med de betragtelige udgifter, der er forbundet med at flytte og bevare samlingen for eftertiden i det nye Skejby-byggeri,” sagde Kristjar Skajaa.

Chef for biobank takker nej

I høringsfasen har en række aktører givet deres vurdering til regionen. Heriblandt Statens Serum Institut, der anerkender hjernesamlingens status som unikt materiale. Alligevel takker faglig direktør for SST’s biobank, Helle Bossen Konradsen, nej til overtage hjernerne ud fra en faglig vurdering. SST har i forskellige projektsammenhænge undersøgt dele af hjernesamlingen og fundet, ”at kvaliteten af materialet ikke gør det anvendeligt til hverken mikroskopiske eller molekylærbiologiske undersøgelser”, som det lyder i svaret fra Statens Serum Institut.

Fra SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed – lyder en appel til Region Midtjylland om at sikre, at samlingen er uden videnskabelig værdi, før den nedlægges. Er det den eneste udvej, bør samlingen bortskaffes på en etisk forsvarlig vis. Ikke mindst set i lyset af den uret, der blev begået mod patienterne, da hjernerne i sin tid blev indsamlet. Det skete, uden de pårørende blev spurgt eller gav samtykke, som det er beskrevet i SINDs høringssvar.

Region Midtjylland har indtil 31. december 2017 til at finde en mulig modtager af hjernesamlingen.

Kontakt:

Institutleder Kristjar Skajaa
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
kristjar.skajaa@clin.au.dk
Telefon: 78 45 90 00

 

 

 

Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Institut for Klinisk Medicin, Offentligheden/Pressen, Health, Teknisk/administrativ medarbejder