Med en bevilling på 38 mio. kr. har den internationale forskningsenhed Aarhus Institute of Advanced Studies hentet en stor EU-bevilling til Aarhus Universitet. Midlerne er øremærket fri forskning og med til at ruste universitetet til fortsat at tiltrække nogle af verdens førende forskere.
16.05.2017 |
EU-bevillingen på 38 mio. kr. til den internationale forskningsenhed Aarhus Institute of Advanced Studies er den hidtil største enkeltstående bevilling til Aarhus Universitet under det attraktive europæiske rammeprogram Horizon 2020. Det er anden gang, AIAS henter en meget stor bevilling fra EU's delprogram for ”Videnskabelig topkvalitet” til fri forskning. Professor og direktør for AIAS ved Aarhus Universitet Morten Kyndrup kalder det en gevinst for den frie grundforskning i Danmark.
”Midlerne er med til at sikre, at vi på AIAS fortsat kan tiltrække nogle af de dygtigste forskere fra hele verden. Det styrker internationaliseringen og den høje faglige kvalitet”, siger Morten Kyndrup og fremhæver, at AIAS også har bidraget til at hjemtage danske topforskere fra udlandet.
”De særligt attraktive vilkår for forskerne på AIAS er altså også et middel mod uheldig ”brain drain””, tilføjer han.
AIAS er som et IAS, Institute for Advanced Study, det første af sin slags i Danmark og kendetegnet ved at tilbyde talentfulde forskere fra alle fagområder en helt unik mulighed for længerevarende forskerophold. Her er der særligt gode vilkår for at fordybe sig inden for sit forskningsfelt med fokus på at udvikle sin forskerkarriere og styrke sit internationale netværk.
Den nye bevilling rækker til omkring 77 forskerophold – såkaldte fellowships – over de næste fem år. AIAS har i sin korte levetid nu modtaget godt 84 mio. kr. fra EU’s forsknings- og innovationsprogram.
”Aarhus Institute of Advanced Studies har eksisteret siden 2013, så det er imponerende, at det er lykkedes at tiltrække to omfattende EU-bevillinger i en tid, hvor de frie forskningsmidler er under pres. Det er en meget flot og vigtig præstation, der har stor betydning for Aarhus Universitet,” siger rektor Brian Bech Nielsen.
Begrundelsen for, at AIAS modtager bevillingen, er bl.a. en stærk og transparent rekrutteringsproces, som sikrer mange topansøgere fra hele verden af en meget høj videnskabelig kvalitet. Dertil kommer kvaliteten i karriereudviklingstilbuddene og de meget fordelagtige rammer for, at forskerne kan gennemføre deres projekter og styrke deres internationale netværk.