Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Rektor vil bygge broer til østjyske erhvervsfolk og politikere

Bedre østjysk infrastruktur og tættere kobling mellem studerende og det regionale erhvervsliv var rektor Brian Bech Nielsens centrale budskaber, da han i denne uge bød 500 erhvervsfolk og politikere velkommen til Østjysk Topmøde 2016. Mødet var arrangeret af Business Region Aarhus, der består af de 12 kommuner i den østjyske byregion. Arrangementet havde AU-alumne Jim Hagemand Snabe som hovedtaler.

04.11.2016 | Anders Hylander

Rektor Brian Bech Nielsen bød Business Region Aarhus velkommen.

Danmark har mange ting at være stolte af, men infrastrukturen er ikke en af dem.

Sådan lød den kritiske kommentar fra en britisk erhvervsmand, der deltog i Østjysk Topmøde, som blev afholdt på Aarhus Universitet tidligere i denne uge. Her havde Business Region Aarhus inviteret godt 500 østjyske erhvervsfolk; samt repræsentanter fra de østjyske kommuner og lokalt valgte folketingspolitikere til at drøfte byregionens udvikling.

Rektor Brian Bech Nielsen fremhævede i sin velkomsttale betydningen af et samarbejde om blandt andet forbedret østjysk infrastruktur, der kan understøtte den regionale vækst.

Et andet projekt Brian Bech Nielsen lagde vægt på, er at bygge broer mellem studerende på Aarhus Universitet og erhvervslivet. Han påpegede, at Aarhus Universitet for eksempel ønsker at bruge bachelor- og specialeprojekter til at knytte virksomhederne tættere sammen med de studerende og forberede dem bedre til arbejdslivet.

Endelig mindede AUs rektor de østjysk valgte folketingspolitikere om betydningen af at skabe et stærkt østjysk samarbejde på Christiansborg, der kan skabe opbakning for mærkesager til gavn for erhvervsliv, vidensinstitutioner og borgere i området.

Flere af aftenens oplægsholderne gentog dette budskab til de lokalt valgte MFere; en gennemgribende opgradering af infrastrukturen i Østjylland herunder udvidelsen af E45, var et af aftenens hovedtemaer. Det stod klart, at udvidelsen af E45 er vigtig, men langt fra tilstrækkelig hvis Østjylland skal fortsætte udviklingen og udnytte sit potentiale.

65 procent af vores børn vil få jobs, som ikke eksisterer i dag

Aftenens hovedtaler og store trækplaster var Jim Hagemann Snabe, der har en Cand. Merc. fra Aarhus Universitet. Den verdenskendte erhvervsmand, som bl.a. er formand for World Economic Forum (WEF) USA, var inviteret af Business Region Aarhus til blandt andet at tale om digitalisering, disruption, konkurrenceevne og lederskab i en verden, der hastigt forandrer sig. 

Snabe lagde i sin præsentation vægt på digitalisering og den store indflydelse, det vil få for det mind-set, der driver erhvervsudviklingen. Han talte om at udvikle løsninger og ikke produkter; og sammenlignede fremtidens succesfulde erhvervsledere med en Formel 1 teamleder, der efter hvert løb starter forfra for at optimere racere, køreren og det bagved liggende team for at hente afgørende sekunder.

WEF-formanden talte ligeledes for gode grunduddannelser, livslang læring og omstillingsparathed. Han fremhævede, at 65 procent af de børn, der i dag går i børnehave, vil få jobs, som ikke eksisterer i dag. Samfundet står derfor over for nogle helt centrale udfordringer, som kræver hurtig indsats og tæt samarbejde mellem uddannelser, forskning, virksomheder og politikere.

Endelig fremhævede Snabe grundforskning som et helt centralt element i omstillingen til fremtidens udfordringer. Han pointerede, at det er her de store gennembrud opstår, som erhvervslivet kan omsætte til økonomisk vækst til gavn for samfundet.

Politik og strategi, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Enhedsadministration, Samarbejde, Arrangement