Hvis kvinder systematisk fravælger karrieren i topforskning, taber Danmark forskningshøjde og mister viden. Rektor Brian Bech Nielsen og prorektor Berit Eika svarer professor Hans Bonde i Berlingske.
04.06.2021 |
Professor Hans Bonde skriver i sin kronik i Berlingske 30. maj, at Aarhus Universitet skiller sig ud "som det afgjort mest identitetspolitiske universitet" og nævner i denne sammenhæng "Aarhus Universitets handleplan for diversitet og ligestilling".
Her er tale om deciderede misforståelser. Aarhus Universitet er ikke et identitetspolitisk universitet. Aarhus Universitet har ikke en handleplan for diversitet og ligestilling, men vi har heldigvis en handleplan for ligestilling, som blev vedtaget i 2020. Baggrunden er den enkle, at andelen af kvindelige lektorer, professorer og ledere på universitetet stadig er betydeligt lavere end for deres mandlige kolleger. Dette til trods for, at der i mange år stort set har været kønsbalance blandt vores unge forskertalenter. Men på vejen fra ph.d.- til postdoc/adjunkt til lektor og til professor falder vores kvindelige talenter fra i højere grad end mændene.
Danmark går glip af talent og mister viden, når det i overvejende grad er kvinder, der fravælger en karriere som topforsker. Det gavner forskningshøjden og dermed universiteterne og vores samfund, når der rekrutteres de bedste fra hele talentmassen af kvinder og mænd. Erfaringen viser, at det ikke sker af sig selv, og på Aarhus Universitet mener vi, at vi på samfundets vegne skal tage ledelsesmæssigt ansvar for at undersøge, hvilke barrierer der forårsager ubalancen, og ikke mindst hvordan vi etablerer en fornuftig balance.
Der er sket en vis udvikling i andelen af kvindelige professorer på universitetet gennem årene, men det går meget langsomt, og der er lang vej endnu. I 2019 var andelen af kvindelige professorer kun 22 procent. Handleplanen for ligestilling indeholder en række tiltag, der skal forbedre kønsbalancen inden for en rimelig tidshorisont – vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten. Når det kommer til den enkelte ansættelse, vælges den bedst kvalificerede kandidat. Men vi insisterer på at finde den bedst egnede fra den samlede talentmasse af mænd og kvinder. Ligestilling på universiteterne er et vigtigt emne, som engagerer mange. Det er kun godt, at emnet bliver grundigt belyst, for diskussionen skal vi have. Det skylder vi samfundet og universiteterne.
Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være.
Replikken er bragt i Berlingske 4. juni 2021.