”Som tidligere Frederikssundmester i yoyo, er du godt forberedt til dekanjobbet. Her kan det nemlig gå op og ned”. Rektor Brian Bech Nielsen og 200 medarbejdere bød ny sundhedsdekan, Lars Bo Nielsen, velkommen til Aarhus Universitet onsdag 19. april.
20.04.2017 |
Vandrehallen var fyldt, da universitetet bød inden for til tiltrædelsesreception for den nye sundhedsdekan.
Første mand på talerstolen var rektor Brian Bech Nielsen:
”Dit CV taler for sig selv. Du er dygtig og empatisk, og så har du humor. Og du får brug for det hele. Du kommer til at stå i spidsen for et stærkt fakultet. Medarbejderne på Health vil samarbejde med dig, de vil sparre med dig, og de vil udfordre dig. Og du vil udfordre os. På din anden arbejdsdag mødtes vi ude foran på p-pladsen. Jeg kunne godt fornemme, at du kiggede på min mave, mens jeg steg ud af bilen. Og så sagde du: ’Du skal have en el-cykel’. Og det kan du da have ret i – det er i hvert fald altid godt med en lægefaglig vurdering” sagde Brian Bech Nielsen.
Ole Steen Nielsen, prodekan for forskning og konstitueret dekan siden september 2016, styrede talerrækken som toastmaster. Indimellem fik deltagerne Storm P-citater og en enkelt læresætning fra Peter Plys.
Ole Thomsen, direktør i Region Midtjylland med særligt ansvar for sundhed, havde en udførlig ønskeseddel med til Lars Bo Nielsen. Regionen og universitetet skal samarbejde om en lang række opgaver, og regionen vil gerne i dialog om både økonomi, forskning og uddannelse.
Prodekan Ole Steen Nielsen gav den nye dekan et par ord med på vejen:
”Da jeg midlertidigt overtog dekantjansen efter Allan Flyvbjerg, blev jeg spurgt, om det ikke var svært at overtage efter en stor leder. Svaret er nej. For det er medarbejderne, der driver butikken. Du overtager en solid butik, Lars Bo. Og der står allerede en professionel stab klar til at hjælpe dig med opgaven,” sagde han.
Kristjar Skajaa, institutleder på Institut for Klinisk Medicin bød Lars Bo Nielsen velkommen på vegne af Healths fem institutledere.
”På et eller andet tidspunkt skal man jo klippe navlesnoren, hvis man vil noget andet, har du sagt i et interview. Som gammel fødselslæge vil jeg da gerne give dig et par af de gode råd, som jeg har givet de fødende,” indledte institutlederen og fortsatte:
”Det første råd er, at du skal lytte til din fornemmelse, for det kan ingen fødselshjælper gøre for dig. Det andet råd er, at fødslen formentlig går noget hurtigere end forventet, og derfor skal du ikke vente alt for længe med at søge hjælp,” sagde Kristjar Skajaa.
Anne Marie Bundsgaard, bioanalytiker på Institut for Biomedicin og næstformand for Fakultetets Samarbejdsudvalg (FSU) havde en kort og fyndig opfordring med:
”Vi glæder os til at komme i gang med samarbejdet. Og hvis du bare hører efter, hvad vi siger, skal det nok gå, Lars Bo,” sagde hun.
Professor, overlæge og klinikleder Hans von der Maase fra Københavns Universitet og Rigshospitalet ønskede Aarhus Universitet stort tillykke med Lars Bo Nielsen.
”Lars Bo, du har alle de kvaliteter, der skal til for at bestride en særlig post som denne. Du er indbegrebet af ordentlighed og anstændighed,” sagde han.
Til sidst gik Lars Bo Nielsen selv på talerstolen.
”Jeg vil arbejde konstruktivt og loyalt for jer alle sammen. Health skal være et godt sted at arbejde. Vi skal ville anbefale Health som arbejdsplads og som studiested. Og så skal vi passe på hinanden og på vores studerende. Vi skal give vores studerende de bedste muligheder.”
”Jeg fornemmer meget vilje til at åbne Healths uddannelser mod omverdenen. Og det er den rigtige vej at gå,” sagde den nye sundhedsdekan, som benyttede lejligheden til at understrege universitetets forpligtelse:
”Universitetet spiller en tiltagende vigtig rolle i det postfaktuelle samfund, og vi skal være åbne og aktive i debatten, for på universiteterne tager vi afsæt i fakta og ikke andet,” sagde Lars Bo Nielsen.
Særligt henvendt til regionsdirektøren blev forventningerne til lægekandidaterne også rundet:
”Regionen ønsker, at de nyuddannede læger kan stå i skadestuen den første dag, men den vej, mener jeg, vi skal være varsomme med at gå nedad. Vores kandidater skal virke i 50 år som læger og skal nok undervejs lære det, de får brug for på hospitalerne. Til gengæld har de kun seks år på universitetet til at få det videnskabelige grundlag og få den horisont, man skal bygge videre på i et aktivt akademisk liv,” sagde Lars Bo Nielsen.
Se og hør Lars Bo Nielsen i video fra receptionen:
Alle billeder er taget af Lars Kruse/AU.