Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Retsodontolog er ny adjungeret professor ved Institut for Retsmedicin

Specialtandlæge, ph.d. Dorthe Arenholt Bindslev er, som den første i Danmark, blevet ansat som adjungeret professor i retsodontologi på Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet.

30.11.2015 | Helle Horskjær Hansen

Institut på Retsmedicin får gavn af Dorthe Bindslevs mangeårige erfaringer i stillingen som adjungeret professor i retsodontologi.

Institut på Retsmedicin får gavn af Dorthe Bindslevs mangeårige erfaringer i stillingen som adjungeret professor i retsodontologi.

Da Thailand blev ramt af tsunamien i 2004 var Dorthe Bindslev med til at identificere ofrene, og hun har foretaget flere hundrede identifikationer af omkomne – både i Danmark og i udlandet. Nu får Institut på Retsmedicin også gavn af hendes mangeårige erfaringer i stillingen som adjungeret professor i retsodontologi, et professorat, der er det første af sin art i Danmark

”Retsodontologi er det område, der beskæftiger sig med tandlægefagligt bevismateriale i sager, der skal efterforskes. Vi arbejder tæt sammen med det retsmedicinske fagområde, politi og andre retslige myndigheder,” forklarer Dorthe Bindslev, hvis opgaver blandt andet er at identificere personer og vurdere alder og spor af bid ved hjælp af tænder og kæber.

Indkomne skal identificeres hurtigt

Hun arbejder med at udvikle mere forfinede metoder til at vurdere og dokumentere detaljer i tænder og kæber hos døde. At kunne identificere omkomne hurtigt og sikkert betyder meget for pårørende og myndigheder, specielt ved ulykker og katastrofer, som eksempelvis terrorhandlingerne i Paris den 13. november 2015.

”Hvis vi kan anvende 3D scanning endnu mere minutiøst, når vi skal bruge tandforhold til at identificere, vil det betyde, at vi bedre kan identificere omkomne – både ved enkeltsager som ved større ulykker og massekatastrofer. Vi arbejder med at udvikle metoder, hvor hele indpakkede kroppe scannes, og forhold i tænder og kæber dokumenteres så detaljeret, at identifikationen kan gennemføres uden at pakke den omkomne ud,” siger Dorthe Bindslev

Hun understreger, at det især kan være en stor fordel ved katastrofer med kemisk-, biologisk- eller strålingsrisko for det team, der skal identificere. 

Dorthe Bindslev blev endvidere fornylig udpeget af sundheds- og ældreminister Sophie Løhde som formand for Det Nationale Råd for Tandlægers Videreuddannelse.

Yderligere oplysninger

Dorthe Arenholt Bindslev
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
dbindslev@forens.au.dk

Navnenyt, Videnskabelig medarbejder, Institut for Odontologi, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen, Studerende