Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sådan bliver dit barn en dygtig læser

Louise Rønberg forsker i læsning og står bag den danske del af den internationale læseundersøgelse PIRLS, der måler læsekompetencer blandt 4. klasse-elever. Hun kommer her med et par gode råd til, hvordan forældre kan støtte deres børn i at blive gode læsere.

08.08.2013 | Mathilde Weirsøe

Læs sammen hver dag!
Ifølge Louise Rønberg er en af de bedste langtidsinvesteringer i børns læseudvikling at sørge for daglig næring til deres sprog og viden.

”Det er vigtigt, at du giver dit barn adgang til ord – mange ord! Det gør du, når du taler med dit barn. Det gør du, når du fortæller historier for dit barn, når du læser højt for dit barn. Og det gør du, når du skaber muligheder for, at dit barn læser hjemme dagligt, ”siger Louise Rønberg.

Hun understreger, at det lille skolebarn kan forstå tekster på et langt højere niveau, end det endnu selv på egen hånd kan læse.
”Det skal du udnytte, og du kan se det som en langtidsinvestering i børnenes udvikling af ordforråd og læseforståelse. Og her er bøger og historier, som du læser for dit barn, geniale. I bøger støder vi på nye ord og sætninger, som vi sjældent møder i den almindelig samtale, og på den måde ligger det lige for at lære nye ord, og blive bekendt med historiers opbygning,” siger Louise Rønberg.

Og film, tegnefilm og computerspil kan ikke gøre det ud for bøgerne, som ifølge Louise Rønberg kan noget helt særligt.
”Når dit barn lytter til historier i stedet for at se en film, så øver hjernen sig i at lave billederne selv. Det er en evne, der er vigtig at udvikle for at blive god til at forstå, hvad man læser,” siger Louise Rønberg, og understreger, at hvis man som forælder selv har svært ved at læse op for sit barn, så er der hjælp at hente, idet mange børnebøger er indtalt på lydbog.
 
Plant gode læsevaner tidligt
De fleste lærere og eksperter anbefaler, at man øver læsningen derhjemme i ca. 20 minutter hver dag. Det handler både om at blive en sikker og hurtig læser og om at udvide sit ordforråd. Her er forældrenes rolle helt central.

”Det kan du som forælder bakke op om ved at skabe et fast hyggetidspunkt på dagen, hvor I læser hjemme hos jer. Interessér dig for det dine børn læser – læs de samme bøger som dem, så du kan snakke med. Hvis du så tidligt som muligt gør den daglige læsning sammen til en vane, så bliver det lettere at holde fast i, også når børnene bliver ældre,” siger Louise Rønberg.

Alle grupper, Alle AU-enheder, Forskning, Arts, Pædagogik, læring og filosofi