Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Seks år mere til Biomedicins institutleder

Thomas G. Jensen er genansat i stillingen som leder af Institut for Biomedicin. Han vil arbejde for at styrke forskning med mere impact, hjælpe flere spinouts ud i verden – og så vil han skrue op for det internationale og digitale på de uddannelser, der hører under instituttet.

20.02.2019 | Nanna Jespersgård

"Vi skal blive bedre til at fortælle og vise omverdenen, hvad vi gør, og hvordan vi gør det. Her kommer jeg selvfølgelig til at gå foran, men jeg kommer ikke til at gå alene," siger Thomas G. Jensen. Foto: Lars Kruse, AU.

Siden 2011 har Thomas G. Jensen sat sit klare personlige aftryk på Institut for Biomedicin, og det skal han fortsætte med de næste seks år.

Dekan Lars Bo Nielsen glæder sig som formand for ansættelsesudvalget over, at Thomas G. Jensen har sagt ja til en periode mere.

”Thomas er en ildsjæl, der kan sætte retning og få medarbejderne med sig i både op- og nedgangstider. Han er en konstruktiv holdspiller, der i flere tilfælde har påtaget sig at gå foran – blandt andet ift. vores samarbejdspartnere på andre universiteter og i fonde og  erhvervsliv,” siger Lars Bo Nielsen.

Bedre forskning med mere impact

Med genansættelsen skal Thomas G. Jensen stå i spidsen for arbejdet med at løfte et velfungerende institut i sund faglig og økonomisk udvikling til et nyt niveau som internationalt anerkendt fyrtårn for biomedicinsk forskning og uddannelse.

En af Thomas G. Jensens visioner er at højne forskningens impact, og vejen går bl.a. over flere konkurrencedygtige forskningsgrupper, der skal øge instituttets hjemtag af fondsmidler. Andre konkrete mål er flere ERC-grants og mindst et nyt stort forskningscenter.

”Vi har for nylig organiseret forskningen i fire temaer, og som ansat kommer man til at opleve en mere markant ledelse. Ikke bare fra min og viceinstitutledernes side, men også internt i de nye forskningstemaer. Vi kommer bl.a. til at arbejde med individuelle karriereplaner for hver enkelt VIP - med krav til opfølgning,” siger Thomas G. Jensen, der også nævner mentorordninger for unge forskere og strategisk rekruttering in- og eksternt som veje mod de nye mål.

Tidssvarende undervisning – også på engelsk

På Thomas G. Jensens to-do-liste står også, at han – for at ruste de studerende til fremtidens arbejdsmarked – vil indføre flere engelsksprogede elementer på uddannelserne.

”Vi skal anvende udenlandske forskere mere i undervisningen, og vi kommer også til at gøre undervisningen mere tidssvarende med brug af eksempelvis blended learning og video. Desuden vil jeg afsætte midler til understøttelse af forskningen hos de medarbejdere, som i en periode bruger ekstra kræfter på undervisningsopgaver,” fortæller han.  

Først de magre år…

Som institutleder er Thomas G. Jensen nok mest kendt som ham, der som nyansat styrede instituttet gennem en fusion, hvor seks institutter i 2011 blev til ét. Siden fulgte en stor sparerunde i 2014, der førte til både afskedigelser og opsigelser. Cirka samtidig startede arbejdet med Skou Bygningen, som blev indviet i oktober med planlagt indflytning i foråret 2019.

”Instituttet og jeg har været gennem en række udfordringer sammen og også derfor er jeg taknemmelig for at få lov at fortsætte nu, hvor vi har en perlerække af fantastisk dygtige medarbejdere, en sund økonomi, flere studerende end tidligere, flere fondsmidler, end da jeg startede – og hvor vi tilmed er blevet så eftertragtede som arbejdssted, at de to seneste faste stillingsopslag har haft mere end 90 gode ansøgere,” siger Thomas G. Jensen, som understreger, at han fortsat vil være en institutleder, man som medarbejder kan møde i både uformelle og formelle sammenhænge.

Synlig på en ny måde

Der er dog også noget, der vil ændre sig. Thomas G. Jensen vil bruge flere kræfter på at være instituttets ansigt udadtil og fokusere mere på rekruttering, forholdet til fonde og erhvervsliv samt nye samarbejdspartnere som fx universiteterne i Leuwen og Edinburgh.

”Vi skal blive bedre til at fortælle og vise omverdenen, hvad vi gør, og hvordan vi gør det. Her kommer jeg selvfølgelig til at gå foran, men jeg kommer ikke til at gå alene. Vi kommer på instituttet til at arbejde med en ny strategi, hvor alle er ambassadører for deres arbejdsplads – på sociale medier og i vores nationale og internationale netværk,” siger Thomas G. Jensen.

”For selv om det er en dyd at være beskeden, er det samtidig en synd ikke at fortælle om alt det, vi kan bidrage med. Om det så er forskning på internationalt topniveau, eller hvordan vi uddanner unge mennesker, så de bliver eftertragtede i hele verden,” siger han.


Mere om Thomas G. Jensen

  • Institutleder på Institut for Biomedicin fra 2011
  • Professor i medicinsk genetik på AU fra 2006
  • Medlem af Det Etiske Råd i 2003-2011
  • Medlem af Den Nationale Videnskabsetiske Komité fra 2012
  • Professor og forskningsleder på Kennedy Centret i Glostrup i 2003-2006
  • Institutleder på Institut for Human Genetik, AU, i 2001-2003
  • Uddannet læge på AU i 1987
  • Født i 1961. Er gift med Lillian, bor i Skødstrup og har sønnerne Emil og David på 33 år og 32 år.
Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Health, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen, Health