Nyfødtes vægt ser ud til at falde selv ved små mængder af nitrat i det drikkevand, som mødrene drikker før og under graviditeten. Det viser en ny stor registerundersøgelse fra forskere ved universiteterne i Aarhus og Chicago, USA. De spørger nu, om grænseværdien er sat for højt?
23.03.2021 |
Jo mere nitrat, der er i mødres drikkevand, jo mindre babyer føder de. Men nok så foruroligende kan den dalende fødselsvægt registreres, når kvinden udsættes for nitratniveauer under EU’s grænseværdi på 50 milligram nitrat per liter.
Det viser en registerundersøgelse af mere end 850.000 fødsler i Danmark, der netop er publiceret i et dansk-amerikansk samarbejde ledet af professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og ph.d. Vanessa Coffman fra det tilsvarende institut på University of Illinois, Chicago (UIC).
Forskergruppen er med afsæt i danske registerdata er nået frem til, at babyer født af mødre, hvis drikkevand indeholder mellem 25 og 50 milligram nitrat per liter – det vil sige fra halvdelen af den gældende grænseværdi og op til maxgrænsen – vejer gennemsnitligt 10 gram mindre end babyer født af mødre med mindre nitrat i hanevandet. De lettere babyer er også en lille smule kortere, mens deres hovedstørrelse er upåvirket af mængden af nitrat – altså den form af udvasket kvælstof fra landbruget, der hyppigst optræder i grundvand.
Ifølge professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet er det svært at sige, om vi skal være bekymrede for folkesundheden i de områder, hvor nitratmængden er høj:
”Forskellen i kropslængde og vægt lyder umiddelbart lille, i gennemsnit kun 10 gram, men den er ikke ubetydelig, hvis den nyfødte også af andre grunde starter livet som undervægtig. I det hele taget er fødselsvægten kendt for at have livslang indvirkning på menneskers helbred og udvikling,” siger Torben Sigsgaard.
”Der er ingen tvivl om, at undersøgelsens resultat udfordrer den grænseværdi, som hele den vestlige verden har fastsat, så det er noget af en supertanker, der skal om ikke vendes, så råbes op,” siger Torben Sigsgaard og henviser til, at både WHO, EU og de amerikanske myndigheder først anser drikkevand for at være sundhedsskadeligt, når indholdet af nitrat er højere end 50 milligram per liter.
Undersøgelsen på tværs af kontinenterne blev sat i værk, fordi det længe har været kendt at meget høje nitratkoncentrationer kan føre til, at man udsættes for nitrit. Det hæmmer kroppens evne til at optage ilt og kan føre til det farlige blå-barn-syndrom, eller methæmoglobinæmi, som syndromet hedder på fagsprog. Nitrat i drikkevandet mistænkes også for at være skyld i flere kroniske sygdomme, blandt andet tarmkræft. Ligeledes er det forskningsmæssigt velbeskrevet, hvordan landbrugets gødning afhængig af lokale geologiske og geokemiske forhold i undergrunden siver mere eller mindre ned i grundvandet.
”Med undersøgelsen har vi fastslået, at det er nødvendigt at udforske effekten af de lave nitratkoncentrationer i drikkevandet, hvis vi skal vurdere tilstrækkeligheden af de gældende grænseværdier – og det er muligt takket være de unikke danske registre. Tilsvarende undersøgelser ville aldrig kunne laves alene på baggrund af amerikanske data, for de eksisterer ganske enkelt ikke,” siger professor Sigsgaard.
Herunder: Sådan samler forskerne viden om drikkevand. Læs mere om forskningsresultatet under animationen:
Professor Torben Sigsgaard
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail ts@ph.au.dk
Mobil: 28 99 24 26