Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Skoldkoppevirus livsfarlig ved nyopdaget immundefekt

Nyt studie har lokaliseret en immundefekt, som gør, at nogle mennesker bliver alvorligt syge af skoldkoppevirus. Opdagelsen af genmutationen kan hjælpe til bedre forebyggelse og behandling af sygdommen og bidrager med fundamental ny viden om immunsystemet.

08.08.2017 | Mette Louise Ohana

Barn med skoldkopper

I sjældne tilfælde kan skoldkoppevirus føre til hjernebetændelse og alvorlig lungebetændelse.

En mutation i en af de sensorer, som immunsystemet bruger til at opdage virus, gør i sjældne tilfælde mødet med skoldkoppevirus til en livstruende affære. For 2 ud af 10.000 personer kan det føre til hjernebetændelse og for 20 ud af 10.000 til alvorlig lungebetændelse, hvilket kan være særligt farligt for gravide. Årsagen til de sjældne men alvorlige sygdomsforløb har hidtil været ukendt, og man har ikke kunnet forudsige, hvem der var i risikozonen.

En kortlægning af genomet hos patienter, der har været meget alvorligt ramt af disse infektioner, har nu vist, at de har mutationer i den såkaldte POL III-sensor. Det er den sensor, som immunsystemet bruger til at genkende varicella zoster virusset (VZV), der normalt blot fører til skoldkopper.

Immunforsvaret bliver ikke aktiveret

Analyser af celler fra de ramte patienter viste, at deres celler ikke opdagede infektionen og dermed heller ikke aktiverede immunsystemets forsvarsreaktioner. Dermed fik virusset mulighed for at sprede sig til f.eks. hjernen. Hvis det muterede gen blev repareret, blev cellerne i stand til at bekæmpe infektionen. Det tyder på, at personer med mutationer i POL III har øget risiko for at udvikle meget alvorlig sygdom med VZV-infektion.

”Vi kan endnu ikke sætte præcise tal på, hvor meget risikoen for komplikationer øges, når man har immundefekten, da vi har undersøgt relativt få patienter i vores studie. Vi ved heller ikke, hvor stor en andel af alle med hjernebetændelse og lungebetændelse, der har defekten. Men vi ved, at det gælder både børn og voksne”, fortæller en af hovedkræfterne bag studiet Trine Hyrup Mogensen, professor MSO fra Institut for Klinisk Medicin og Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Resultatet er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Clinical Investigation.

Baner vejen for skræddersyet medicin

Resultatet bidrager med en genetisk forklaring på, hvorfor nogle personer er ekstremt modtagelige for bestemte infektioner i modsætning til andre og er et vigtigt bidrag til et fremspirende forskningsfelt. Med kombinationen af klinisk forskning og grundforskning er det lykkedes forskerne at frembringe fundamental ny viden om immunsystemet og samtidig givet et værktøj, som kan anvendes direkte i klinisk praksis.

”Da det i dag er muligt at kortlægge hele den genomiske sammensætning hos et individ, og da der de seneste årtier er sket en eksplosion i vores viden om immunsystemet, bliver vi nu langsomt i stand til at forstå disse forskelle mellem individer på det genetiske og molekylære plan,” fortæller en anden af forskningsprojektets bagmænd Søren Riis Paludan, professor fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

” Overordnet åbner det op for nye muligheder med mere individualiseret udredning, diagnostik og behandling af patienter. Det er vores studium et vigtigt bidrag til,” supplerer Trine Hyrup Mogensen, der også arbejder som speciallæge i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital.


Bag om forskningsresultatet

  • Studiet er en kombination af klinisk forskning og grundforskning.
  • Arbejdet er et resultat af et tæt samarbejde mellem Aarhus Universitet og forskningsgrupper i Antwerpen, Paris og New York.
  • Studiet er bl.a. finansieret af Lundbeckfonden, Det Frie Forskningsråd og EU Horizon2020.
  • Den videnskabelige artikel ”Inborn errors in RNA polymerase III underlie servere varicella zoster virus infections” er publiceret i The Journal of Clinical Investigation.

Kontakt

Professor Søren Riis Paludan
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 8716 7843
Mobil: +45 28992066
Mail: srp@biomed.au.dk   

Professor MSO Trine Hyrup Mogensen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling
Mobil: +45 20125280
Mail: trine.mogensen@biomed.au.dk 

       

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Offentligheden/Pressen, Health