Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Smartphone-data skal bidrage til at håndtere næste epidemi-bølge

I et nyt forskningsprojekt analyserer forskere sundhedsdata fra smartphones og wearables i husstande, hvor en af beboerne enten har haft corona eller har haft mistanke om det. Projektet, der er støttet af Innovationsfonden, skal hjælpe familier og praktiserende læger med at håndtere en eventuel ny corona-bølge bedre.

16.06.2020 | Sabina Bjerre Hansen

Carsten Obel (t.v.) er sammen med Kaj Grønbæk, professor og institutleder på Institut for Datalogi, initiativtagere til CoronaLytics-projektet. Foto: Mellissa Bach Kirkeby Yildirim/AU.

Carsten Obel (t.v.) er sammen med Kaj Grønbæk, professor og institutleder på Institut for Datalogi, initiativtagere til CoronaLytics-projektet. Foto: Mellissa Bach Kirkeby Yildirim/AU.

I forskningsprojektet CoronaLytics samarbejder forskere fra Aarhus Universitet med kolleger fra bl.a. almen praksis. De kombinerer og analyserer sundhedsdata, der er indhentet fra borgere og deres praktiserende læger under den første bølge af corona-krisen, for at forstå ændringer i adfærd og smittespredning i og uden for husstande før, under og efter, statsministeren lukkede samfundet ned tilbage i marts.

Viden og løsninger fra projektet vil understøtte den tætte dialog mellem familier og deres praktiserende læger, kvalificere beredskabet for fremtidige epidemi-bølger og bidrage til at bekæmpe spredning af virus, så behovet for at lukke samfundet reduceres.

Partnerskab med 5000 borgere og deres læger

Forskerne kortlægger og analyserer forløbene fra første bølge af covid-19 på baggrund af oplysninger fra borgere og deres læger samt data fra smartphones og wearables. Ved at analysere og kombinere 5000 borgeres sundhedsdata fra forskellige digitale kilder kan de udvikle nyttig viden om borgernes ændrede levemønstre, om smittens udvikling og om, hvordan corona-situationen har påvirket familiernes hverdag og livskvalitet.

Projektet udføres i et partnerskab mellem Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed og Institut for Datalogi, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus, Alexandra Instituttet, Teknologisk Institut, MedTech Innovation Consortium og fire praktiserende lægehuse.

Innovationsfonden støtter CoronaLytics-projektet med 3.995.112 kr. over de næste 15 måneder. Projektet

bygger videre på viden og løsninger udviklet i projektet HealthD360, som også er finansieret af Innovationsfonden.

Omtalen er delvist baseret på pressemateriale fra Innovationsfonden.

Kontakt

Professor Carsten Obel
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mobil: 29 42 84 05
Mail: co@ph.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Teknisk/administrativ medarbejder, Health