Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Søskendes død kan være livsfarlig

Mister man en bror eller søster i barndommen, uanset dødsårsag, har man selv forhøjet risiko for at dø - især det første år efter dødsfaldet. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

25.04.2017 | Helle Horskjær Hansen

Mere end fem millioner danske og svenske børn, der overlevede de første seks måneder af livet, er blevet fulgt i undersøgelsen. Af dem mistede 55.818 en bror eller søster i barndommen. Under en opfølgning på 37 år døde 534 personer i denne gruppe af efterladte.

Mere end fem millioner danske og svenske børn, der overlevede de første seks måneder af livet, er blevet fulgt i undersøgelsen. Af dem mistede 55.818 en bror eller søster i barndommen. Under en opfølgning på 37 år døde 534 personer i denne gruppe af efterladte.

Det er ikke kun sorgen over at miste en bror eller søster, der forfølger en. Det gør risikoen for at dø også. Hvis ens bror eller søster dør i barndommen har man 71 procent øget risiko for selv at miste livet, særligt det første år efter dødsfaldet. Risikoen er højest hos søskende, hvor aldersforskellen mellem dem er mindre end to år eller hvis de er af samme køn.

Med andre ord er dødeligheden blandt efterladte søskende 61,5 pr. 1 million person pr. år. Dødeligheden blandt personer, der ikke har mistet en søskende i barndommen er 27,8 pr. 1 million person pr. år.

Det viser et registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som omfatter flere end fem millioner danskere og svenskere, der er blevet fulgt i op til 37 år. Af dem mistede 55.818 en bror eller søster inden de fyldte 18 år.

”Det tal er både overraskende og alarmerende. Det at miste en søskende er tilsyneladende endnu mere ødelæggende, end vi har troet,” fortæller en af forskerne bag, professor Jørn Olsen fra Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Afdeling for Klinisk Epidemiologi på Aarhus Universitetshospital.

Undersøgelsens resultater er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet JAMA Pediatrics.

Flere undersøgelser har dokumenteret, hvad det betyder at miste en ægtefælde, forælder, bror eller søster som voksen, men der ikke er forsket meget i, hvad det betyder, hvis man mister en af sine søskende, inden man fylder 18 år. Derfor skal den nye viden bruges til at hjælpe de efterladte.

”Støtte og rådgivning kan bidrage til at reducere omfanget af sorg. De sundhedsprofessionelle skal være opmærksomme på børnenes sårbarhed, og støtte de efterladte søskende og deres forældre, så de nemmere kan håndtere den tragiske og udfordrende livsbegivenhed," siger Jørn Olsen.

Bag om forskningsresultatet

Studiet er et registerstudie fra 1973 til 2009 af 2060354 danske og 2944675 svenske børn fra de var seks måneder gamle.

Samarbejdspartnere: Department of Epidemiology, Fielding School of Public Health, University of California, LA, USA, Clinical Epidemiology Unit, Department of Medicine, Solna, Karolinska University Hospital, Karolinska Institute, Stockholm, Sverige, UCL Institute of Child Health and Administrative Data Research Centre for England, University College London, London, England, Department of Biostatistics, School of Public Health, Fudan University, Shanghai, Kina.

Medforfattere på artiklen er postdoc Yongfu Yu og lektor Jiong Li fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Studiet er finansieret af Europa-Kommissionens rammebevilling, Det Frie Danske Forskningsråd, det svenske Råd for Arbeitsliv og Social Research, Nordic Cancer Union, Karen Lise Jensens Fond og Lundbeckfonden.

Læs artiklen ‘Association of Mortality With the Death of a Sibling in Childhood’

Kontakt

Professor Jørn Olsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Mail: jo@ph.au.dk
Mobil: 22 76 53 30

Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Forskningsårsstuderende, Health, Ph.d.-studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder