Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stanford-professor modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2015

Professor Jens Kehlet Nørskov, der er uddannet fra Institut for Fysik på Aarhus Universitet, men nu arbejder på Stanford University modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2015 og dermed 100.000 kroner.

28.05.2015 | Anne Mette Skovbo Rasmussen

En lang række samarbejder med Aarhus Universitet har blandt andet dannet baggrund for tildelingen af den ærefulde pris og de medfølgende 100.000 kr. fra Rigmor og Carl Holst-Knudsen. Derudover har Jens Kehlet Nørskov opnået stor indflydelse med sin forskning – nationalt som internationalt. I det internationale videnskabelige samfund har Jens Kehlet Nørskov blandt andet høstet anerkendelse for sit betydningsfulde bidrag til teoretiske, fysiske beskrivelser af katalysatorer, nanostrukturer og overflader.

I dag er Jens Kehlet Nørskov professor i Chemical Engineering ved Stanford University.  Her leder han et større interdisciplinært forskningscenter, SUNCAT Center for Interface Science and Catalysis.  Han har modtaget en række internationale priser, senest The Langmuir Prize fra American Physical Society og The Boduart Prize fra the American and the European Catalysis Societies.

Jens Kehlet Nørskovs forskning er fokuseret på at forstå kemiske og fysiske processer på overflader og grænseflader. Hans viden fra forskningen bliver brugt til at beskrive heterogen katalyse, elektro-katalyse, foto-katalyse og enzym-katalyse. Katalytiske processer der har betydning for bæredygtige transformationer, energi og miljøbeskyttelse, er af særlig interesse for ham. Det omfatter eksempelvis vandspaltning til blandt andet at producere brint, CO2-reduktion til brændstof og kemikalier, omdannelse af biomasse og fjernelse af svovl. Grundlaget for Jens Kehlet Nørskovs arbejde er beregningsmæssige elektroniske strukturmetoder kombineret med kinetisk modellering af reaktionshastigheder og selektivitet.

Yderligere oplysninger:
Jens Kehlet Nørskov
Leland T. Edwards Professor
Director, SUNCAT Center for Interface Science and Catalysis,
Stanford University and SLAC
Dept. of Chemical Engineering, Stanford University
443 Via Ortega, Shriram 309
Stanford, CA 94305 , USA
Tel. +1 (650) 723-8487

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet