Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stol på din forskning, så stoler vi på dig

Temaet for PhD Day 2018 er Believe in science. Det rummer et budskab til de ph.d.-studerende om fortsat at tro på deres forskning, også selv om resultaterne nogle gange lader vente på sig.

07.08.2017 | Henriette Stevnhøj

Ph.d.'erne skal stole på deres forskning, og de kan regne med, at de har et universitet i ryggen. Det er budskabet på PhD Day 2018.

I en tid, hvor alternative nyheder er hverdagskost, og hvor politikere ligefrem erklærer sig uenige i forskningsresultater, er det nødvendigt at holde fast i troen på sin forskning. Også på at resultaterne nok skal komme, selv om det koster surt slid og (lang) ventetid. Det er det dobbelttydige budskab bag temaet Believe in science til PhD Day 2018, fortæller professor Bent Deleuran og ph.d.-studerende Rasmus Pihl, som tilsammen udgør formandsskabet i planlægningskomiteen.

Det er ikke mindst aftalerne med de prominente key note speakere, som har medvirket til at definere temaet for den kommende PhD Day. Det er nemlig lykkedes at trække to af de helt store kanoner til Aarhus i januar 2018: Professor Charles Dinarello fra University of Colorado og professor Joseph Alpert fra University of Arizona Sarver Heart Center. De bliver betragtet som blandt verdens førende inden for sundhedsforskning, og især den ene, Charles Dinarello , kan lære de unge forskere i Aarhus en del om tålmodighed og tillid, mener Bent Deleuran.

Støtte betyder alverden
”Charles Dinarello forskede i fem år på samme projekt, før han fik et positivt resultat. De fleste ville have lagt forskningen på hylden, men han var tålmodig og publicerede ovenikøbet sidenhed hundredevis af artikler. Han stolede med andre ord på sin forskning og sine metoder, også selv om han undervejs oplevede mange op- og nedture,” siger Bent Deleuran.

”Som ph.d.-studerende kan man sidde i en boble og miste troen på, at ens projekt fører et sted hen. Derfor har det stor betydning at få opbakning fra en erfaren forsker, som selv har været der,” siger Rasmus Pihl.

Han betoner nødvendigheden af støtten fra vejlederen og universitetet som helhed. Ikke fordi ph.d.-studerende generelt er et uselvstændigt folkefærd, men fordi det i et koncentreret ph.d.-forløb, betyder alverden, at der står et universitet bag ens arbejdsindsats.

”Når der er tillid, giver det ro til fordybelse. Det kan også skabe rum for, at man ikke misser en banebrydende observation, som kan være afgørende for forskningen,” siger Rasmus Pihl.

Fokus på fakta

Den anden del af budskabet – at stole på videnskaben i en verden med ’alternative fakta’ – lå lige til højrebenet, da planlægningen gik i gang.

”Alene ordet ’alternative facts’ får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig. Det er essentielt, at den viden, vi generer på universitetet og i forskningslaboratorierne kommer samfundet til gavn. Hvis ikke forskerne, og det gælder også de ph.d.-studerende, stoler på deres forskning, risikerer vi, at den ikke bliver anvendt efter hensigten. Det er demotiverende for den enkelte og problematisk for samfundet,” siger Bent Deleuran.

PhD Day 2018 trækker en linje til PhD Day 2017, som havde titlen Keep it simple. Måske er forskerne ikke dygtige nok til at formidle nytteværdien af deres forskning, hvis politikerne og borgerne foretrækker ’alternative facts’. Derfor giver det mening at minde de ph.d.-studerende om, at de skal formidle deres projekt, så andre end de nærmeste kolleger forstår, hvad det handler om,” mener Rasmus Pihl, der er undervejs med sit ph.d.-projekt på Institut for Biomedicin.

”Som forskere har vi en pligt til at formidle vores viden og dermed at forskningen ligger til grund for det hele. Derfor skal vi også stole på, at vores forskning er god nok. For det er den”, siger Rasmus Pihl. 

Video: Charles Dinarello: 



Video: Joseph Alpert: 

 

 

Hvad er PhD Day 2018?

  • PhD Day 2018 løber af stablen den 26. januar 2018. 
  • Den årlige PhD Day på Health er de ph.d.-studerendes mulighed for at præsentere deres arbejde og netværke – også med internationale gæster. Dagen er arrangeret af en Organising Committee, der består af VIP’er på Health og medlemmer af PhD Association.  
  • Ph.d.-studerende på første og andet år præsenterer deres forskning i poster-sessions i løbet af dagen. Tredjeårs ph.d.-studerende præsenterer deres forskning mundtligt under arrangementets oral sessions, eller når de deltager som co-chairmen i dagens poster-sessioner. Desuden har også forskningsårsstuderende mulighed for at indsende et abstract og indgå i separate poster-sessions.
  • Forskningsprisen The Fogh-Nielsen Legacy bliver uddelt på PhD Day.   

 

Kontakt:

Bent Deleurant
5172 5158
E-mail:bd@biomed.au.dk

Rasmus Pihl
E-mail: pihl@biomed.au.dk

Forskning, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Graduate School of Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Institut for Klinisk Medicin