Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stor bevilling fører genforsker til Stanford University

Ph.d.-studerende Rasmus O. Bak ved Aarhus Universitet har netop modtaget en bevilling på 2.468.080 kroner fra Det Frie Forskningsråd. Pengene skal gå til et treårigt forskningsprojekt på Stanford University i Californien med fokus på en kur mod HIV.

29.10.2013 | Anders Corydon Frederiksen

Bevillingsmodtager Rasmus O. Bak, Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin.

Bevillingsmodtager Rasmus O. Bak, Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin.

Rasmus O. Bak, der forsker i genterapi ved Aarhus Universitet, har netop modtaget 2.468.080 kroner af Det Frie Forskningsråd til sin videre forskerkarriere. Bevillingen er givet til et treårigt forskningsprojekt på Stanford University i San Francisco, Californien, USA, og et af de specifikke formål med projektet er at lave en genetisk modifikation af immunceller med det mål at gøre dem resistente mod HIV.

”Vores værktøjskasse af genterapeutiske metoder er efterhånden så udviklet, at vi ikke blot kan reparere et defekt gen, men også skrue op og ned for genernes udtryk og lave genetiske modifikationer, der giver celler nye egenskaber. Derfor har genterapi et stort potentiale inden for utallige sygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, diabetes og HIV,” udtaler Rasmus O. Bak.

Trods 30 års intens forskning i HIV findes der stadig ikke en kur mod denne virus og dens følgesygdom AIDS, som på globalt plan har dræbt cirka 35 millioner mennesker. Det vil Rasmus O. Bak ændre på.

”Med udgangspunkt i min hidtidige forskning, som jeg udførte i lektor Jacob Giehm Mikkelsens laboratorium på Aarhus Universitet, vil jeg med dette forskningsprojekt introducere en resistensskabende mutation i stamceller. Jeg forventer, at projektet vil bidrage med ny viden til HIV, og at projektet kan være et afgørende skridt nærmere en genetisk kur mod HIV,” fortæller bevillingsmodtageren.

Gode muligheder for et internationalt netværk

Rasmus O. Bak kommer til at arbejde på et af verdens bedste universiteter sammen med førende forskere som blandt andet dr. Matthew Porteus, som er en anerkendt pioner inden for udvikling af genterapeutiske metoder.

”Det er et enormt privilegium at få lov at arbejde på et af verdens førende universiteter og samtidig blive en del af et internationalt forskningsmiljø i verdensklasse. Jeg håber, at jeg kan skabe et stærkt netværk af internationale samarbejdspartnere. Derudover har Stanford University nogle unikke forskningsfaciliteter, som giver mig mulighed for at tilegne mig kompetencer inden for de allernyeste metoder og teknikker,” siger Rasmus O. Bak.

Forskningsprojektet iværksættes den 1. august 2014, og Rasmus O. Bak forventer at flytte til USA midt i juli 2014 sammen med sin familie. Projektets titel er: Pre-Clinical Testing of Immune Cells Engineered with Multi-layered Genetic Resistance to HIV.

Han er født den 6. november 1982 i Farsø.

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende, cand.scient. Rasmus Otkjær Bak
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 8716 7012
Mobiltelefon: 2654 2378
rasmus.bak@hum-gen.au.dk

Navnenyt, Alle grupper, Institut for Biomedicin, Health