Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stor EU-bevilling styrker dansk ADHD-forskning

Lektor Ditte Demontis fra Aarhus Universitet forsker i psykiatrisk genetik og leder genetik-delen i et stort internationalt forskningsprojekt, der skal fremme forståelsen og behandlingen af bl.a. overvægt og diabetes blandt personer med ADHD.

05.05.2021 | Sabina Bjerre Hansen

Ditte Demontis fra Institut for Biomedicin er blandt initiativtagerne bag et stort internationalt forskningsprojekt med fokus på livsstilssygdomme og ADHD. Projektet finansieres af Horizon2020-midler. Foto: Privat.

Ditte Demontis fra Institut for Biomedicin er blandt initiativtagerne bag et stort internationalt forskningsprojekt med fokus på livsstilssygdomme og ADHD. Projektet finansieres af Horizon2020-midler. Foto: Privat.

ADHD-patienter i vellykket medicinsk behandling har nedsat risiko for blandt andet stofmisbrug, ulykker og for at klare sig dårligt i skolen. Alligevel afbryder cirka halvdelen af alle ADHD-patienter deres medicinbehandling inden for to år, og ingen ved præcis hvorfor.

I et nyt internationalt forskningsprojekt, TIMESPAN, undersøger Ditte Demontis og hendes forskerkolleger, hvilken rolle genetik spiller i forhold til den afbrudte medicinbehandling. Forskerne undersøger desuden, om den genetik, der øger risikoen for at stoppe ADHD-medicinering, overlapper med genetik, der øger risikoen for andre psykiatriske sygdomme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Endelig handler en del af projektet om at udvikle nye anbefalinger til retningslinjer for behandling, der gavner patienter såvel som klinikere og sundhedsmyndigheder.

TIMESPAN-projektet er et stort tværfagligt projekt, der forener 17 partnere fra den akademiske verden, små og mellemstore virksomheder, patienter og plejepersonale. Horizon 2020-bevillingen er på i alt 45 millioner kroner, og heraf går de 2,2 millioner til Ditte Demontis’ del af projektet.

Kontakt
Lektor Ditte Demontis
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 28 53 97 46
Mail: ditte@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Health, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Offentligheden/Pressen