Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stor, international konference i 2020: Det dansk-tyske forhold

Forholdet mellem Danmark og Tyskland har gennem historien været præget af både konflikt og samarbejde. Aarhus Universitet sætter det dansk-tyske forhold til debat på MatchPoints Seminar d. 23.-25. april 2020 – mød blandt mange andre den amerikanske historiker og debattør Anne Applebaum. Tilmeldingen til konferencen åbner i januar 2020.

23.10.2019 | Ida Hammerich Nielson

2020 er et vigtigt år i det dansk-tyske forhold. Året markerer udover 100-året for Genforeningen en lang række andre jubilæer, og Danmarks og Tysklands regeringer har udnævnt 2020 til dansk-tysk kulturelt venskabsår. MatchPoints Seminar 2020 taler ind i denne sammenhæng. Grafik: Gudrun Frost Søgaard

Ærkefjender og bedstevenner. Danmark og Tyskland har historisk set haft et stormfuldt og omskifteligt forhold. Konferencen MatchPoints Seminar 2020 på Aarhus Universitet sætter fokus på det dansk-tyske forhold – historisk, kulturelt, økonomisk og politisk:

”Det dansk-tyske forhold er i høj grad relevant at diskutere i 2020. Både Danmark og Tyskland har en nabointeresse i at udvikle et tæt forhold som fundament for mødet med de større og bredere udfordringer, EU og Europa står over for i den nærmeste fremtid: Brexit, nyprotektionisme, flygtninge- og migrantstrømme og påtrængende klimaudfordringer. Disse temaer vil alle blive behandlet på konferencen,” siger professor i historie Thorsten Borring Olesen, der er faglig leder af MatchPoints Seminar 2020.

2020 er et vigtigt år i det dansk-tyske forhold. Året markerer udover 100-året for Genforeningen en lang række andre jubilæer, og Danmarks og Tysklands regeringer har udnævnt 2020 til dansk-tysk kulturelt venskabsår. MatchPoints Seminar 2020 taler ind i denne sammenhæng.

Faglige spydspidser og kultur 
Konferencen får besøg af en lang række forskere og debattører, blandt andre den amerikanske historiker og debattør Anne Applebaum, professor Astrid Erll fra Goethe University Frankfurt, professor Harold Marcuse fra University of Santa Barbara, professor Ole Wæver fra Københavns Universitet, generalsekretæren for EU’s Ministerråd Jeppe Tranholm-Mikkelsen og ambassadørerne fra Danmark og Tyskland.

MatchPoints Seminar med titlen “Denmark and Germany in Europe – Cooperation, Conflict and Future Challenges” vil foregå på engelsk og henvender sig til forskere, erhvervsliv, embedsmænd, gymnasielærere, studerende - og til dem, der interesserer sig for det dansk-tyske forhold.

De faglige sessioner på konferencen kører i fire spor, hvor det er muligt at vælge sig ind på det eller de spor, man finder mest interessant:

  • Historie: Nation, nationalisme, grænser og samarbejde i det dansk-tyske forhold gennem 150 år
  • Kultur: Dansk-tysk kultur og medieudveksling, ’1968’ som historie og erindringskultur og transnationale migrationsnarrativer
  • Økonomi/grøn vækst: Grøn vækst og omstilling i Danmark, Tyskland og Europa; den tyske økonomiske model og ØMU-samarbejdet og grænsemønstre for handel og økonomisk udveksling
  • Politik: Danmark, Tyskland og EU med fokus på euroskepsis og populisme, migration, europæisk sikkerhed og europæisk sammenhængskraft.

Ud over faglige sessioner, keynotespeaks og paneldebatter byder MatchPoints Seminar 2020 på kulturelle oplever i Musikhuset. Man kan desuden tilmelde sig et folkeligt arrangement om lørdagen, hvor MatchPoints Seminar i samarbejde med Folkeuniversitetet byder på en række korte oplæg på dansk om den dansk-tyske historie.

MatchPoints Seminar 2020 arrangeres i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og Folkeuniversitetet med støtte fra Goethe Instituttet, ambassaderne i Danmark og Tyskland, Carlsbergfondet og Jyllandspostens Fond.

Tilmeldingen til MatchPoints Seminar 2020 åbner primo januar 2020.

Læs mere om MatchPoints Seminar 2020 (hjemmesiden opdateres løbende)


2020: Dansk-tysk kulturelt venskabsår
2020 er et vigtigt erindrings- og fejringsår i det dansk-tyske forhold. Det er 100-året for, hvad vi i Danmark kalder genforeningen, hvor Sønderjylland stemte sig tilbage til Kongeriet efter tabet i 1864. Det er 75-året for Befrielsen, hvor Danmark igen blev et frit land efter 5 års tysk besættelse. Det er 65-året for indgåelsen af de såkaldte København-Bonn-aftaler, der satte fremadrettede og liberale rammer for håndteringen af mindretalsspørgsmålet på hver side af den danske og vesttyske grænse. Samtidig er det 30-året for opløsningen af den tysk-tyske koldkrigsmodsætning gennem Østtysklands sammenlægning med Vesttyskland, hvilket var med til transformere og skabe dagens EU og det moderne Europa. De to landes regeringer har desuden udnævnt 2020 til dansk-tysk kulturelt venskabsår. 


MatchPoints Seminar
Siden 2007 har Aarhus Universitet afholdt sit internationalt anerkendte MatchPoints-seminar, som samler forskere, debattører, embedsmænd og politikere til forskningsdiskussion og debat om store og væsentlige samfundsrelaterede emner. Konferencen har en åben profil og tiltrækker også almindeligt interesserede borgere. Tillid, Ledelse, Arktis og Reformationen er blandt de temaer, der har været i centrum i de senere år.

Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Forskning, Ekstern målgruppe