Kvindelige forskere søger ubestrideligt færre eksterne fondsmidler og har lavere succesrate, også relativt, end mandlige kolleger. Nu vil DANWISE, der kæmper for forskeres ligestilling, lære kvinder at brænde igennem helt nede på ordplan, siger næstformandsperson og Health-forsker Ida Vogel.
27.08.2020 |
Kvinder skal tage større ord i munden, end de har lyst til og blive langt bedre til at tale om, hvad de selv, ikke at forveksle med ’teamet’, er excellente til.
Sådan lyder to vigtige pointer fra Ida Vogel, professor på Institut for Klinisk Medicin og næstformandsperson i DANWISE, Danish Society for Women in Science, der nu inviterer til gratis webinar under overskriften Briding the gender gap in writing grants. Det første online-kursus afvikles onsdag d. 2. september klokken 14-16 og fokuserer på de kønsforskelle, som særligt kvinder skal kende.
”Det er veldokumenteret, at kvinder søger færre fonde og opnår færre midler, også relativt, og det handler blandt andet om, at kvinder ligger under for et større forventningspres end deres mandlige kolleger,” siger Ida Vogel.
”Et eksempel er ordet ’excellent’, som mange kvinder lader sig skræmme af. De tænker ’min forskning er helt sikkert rigtig god, men ligefrem excellent…’, og så undlader de at søge. Derfor arbejder vi helt nede på ordplan med ansøgningens do’s and dont’s,” forklarer hun og henviser til, at en af webinarets oplægsholdere, Jenifer Clausell fra virksomheden Develop Diverse, er blandt verdens førende kapaciteter indenfor ’the relationship between gender and writing style in grant funding’.
Et andet problem, der hæmmer kvinderne, er deres hyppige tendens til at fremhæve teamets kvalifikationer i stedet for at få forklaret, hvad de personligt er eksperter i. Et samvittighedsproblem, der ikke i samme omfang tynger mænd.
”Når man er kvinde, er det socialt uacceptabelt at tale sig selv op på bekostning af det team, man indgår i. Men hvis man vil noget med sin forskning, skal man altså have sine egne penge,” konstaterer Ida Vogel.
Man skal med andre ord skrive som en mand?
”Nej, sådan synes jeg ikke, man skal se det. Man skal skrive som den kvinde, man er, men lade være med at stille sig selv dårligere, fordi man ikke har forstået spillets regler. Store penge kræver store ord, og dem må man lære at bruge, hvis man vil i betragtning – fuldstændig som ved et stillingsopslag. De reviewere, som bedømmer ansøgningerne, er vant til et særligt sprog, som man derfor må lære at tale,” siger hun.
Selv om webinaret er henvendt til kvinder, må mænd også gerne deltage.
Webinaret 2. september er gratis og følges op af endnu et webinar d. 9. september – bemærk, at tilmelding er nødvendig. Læs mere om organisationen på AU’s diversitets- og ligestillingshjemmeside samt på Danwise.org.
NB: Det omtalte webinar falder tidsmæssigt sammen med Forskningsstøtteenhedens tidligere omtalte skrivecafe Time to write, som er henvendt til alle Health-forskere, men FSE har aflyst den første skrivecafé på grund af de særlige corona-restriktioner i Aarhus. For næste drop-in skrivecafé se Forskningsstøtteenhedens arrangementer og workshops.
Klinisk professor og næstformandsperson Ida Vogel
Institut for Klinisk Medicin og DANWISE
Mail: iv@clin.au.dk
Mobil: +45 31 52 31 56