Den 8. marts markerede Aarhus Universitet kvindernes internationale kampdag med online-konferencen ’Gender Equality at AU’ for medarbejdere og ledere.
18.03.2021 |
De mere end 400 konferencedeltagere, heriblandt mange fra ledelsen, vidner om, at der på universitetet er en stor interesse for ligestilling på AU og for den nye Handleplan for ligestilling 2020-22.
Rektor Brian Bech Nielsen bød velkommen, og prorektor Berit Eika gav en status på ligestilling på Aarhus Universitet. Derefter kom de fire oplægsholdere – professor Yvonne Benschop fra Radboud University, professor Jeremy Sanders fra Cambridge University, CEO Eva Berneke fra KMD og professor Jens Hjorth fra Københavns Universitet – med konkrete input til, hvordan man kan arbejde med ligestilling. Oplæggene havde afsæt i de fire indsatsområder i universitetets handleplan: rekruttering, karriereudvikling, ledelse og arbejdspladskultur.
Oplæg fra konferencen kan findes her.
Der var et stort engagement under konferencen, hvor deltagere bidrog livligt – blandt andet med kritiske spørgsmål til eksempelvis den faldende andel af kvindelige institutledere samt opfordringer til, at ledelsen lader sig inspirere – og gerne hurtigt – af oplægsholdernes konkrete forslag. Moderator Nynne Bjerre Christensen inddrog nogle af kommentarerne i den afsluttende debat, hvor dagens oplægsholdere og rektor Brian Bech Nielsen sad i panelet. Kommentarsporet vil desuden blive inddraget i opfølgningen på konferencen.
Aarhus Universitet har haft ligestilling som indsatsområde gennem flere år, og problemstillingerne er velkendte. Det er positivt at se udviklingen i andelen af kvindelige professorer, som siden 2014 er steget med 1 procentpoint om året. Ikke desto mindre er der stadig markante ubalancer i kønsfordelingen i en række fagmiljøer, og den åbenlyse konklusion er, at talent går tabt, når skævheden er så stor.
I 2020 var andelen af kvinder:
Adjunkter: 41 procent
Lektor: 38 procent
Professor: 24 procent
Derfor er det også vigtigt, at arbejdet med de fire indsatsområder i handleplanen fortsat har høj prioritering, alt efter hvad der er behov for lokalt.