Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Studenternes Hus var universitetets hjerte

Mihail Larsen Stud.mag. 1967, lic.phil 1973

18.11.2014 | Helge Hollesen

Situation fra et af de utallige stormøder i Stakladen omkring 1970.

”Studenternes Hus var et meget levende sted og helt bogstaveligt universitetets hjerte. Herfra strømmede hele tiden impulser fra huset til resten af universitetet.”

For Mihail Larsen var Studenternes Hus i de gryende oprørstider i slutningen af 1960’erne et centrum på linje med livet som studerende på Institut for Idéhistorie. Han var en af frontfigurerne i studenterpolitikken og i et halvt år også formand for studenterrådet 

Han husker Stakladen som samlingspunktet i studenteroprøret, hvor den store kantine med de åbne spær blev brugt til stormøderne. Selv var han en af dem, der ofte tog ordet på disse møder, men det er ikke dem, han nævner først, når man spørger, hvad Studenternes Hus betød for ham.

Et hus med intimitet og varme
”Noget af det bedste var, at man i kaffestuerne og Stakladen mødte teologer, kunsthistorikere, arkæologer og folk fra andre fag. Sågar matematikere kom der, selv om de havde deres egen glimrende kantine nede i Universitetsparken. Og man hentede ikke bare sin mad og gik igen, men var med i en meget levende diskussion,” husker han.

I Studenternes Hus havde vi lyst til at opholde os, understreger Mihail Larsen, der har været på studie- og forskningsophold ved flere store universiteter rundt om i verden.

”Ingen steder har man så smukke lokaler som kaffestuerne og Stakladen. Der er en intimitet og varme, der giver lyst til at opholde sig der,” siger Mihail Larsen, der i dag er lektor ved Roskilde Universitetscenter.

Vi var altid opdaterede
Et af de lokaler, Mihail Larsen gerne opsøgte, var musikrummet på afsatsen mellem stueetagen og første sal.
”Jeg benyttede mig selv af det vidunderlige flygel, og jeg husker det som om, der altid strømmede toner ud fra glasvæggen,” siger han.

Mihail Larsen fremhæver også Akademisk Boghandel som et vigtigt sted i Studenternes Hus.
”AB havde en glimrende boghandler, der sørgede for altid at have de nyeste bøger. I Aarhus var vi kendt for at være mere teoretisk skolede end de studerende i København, og det var vi blandt andet, fordi vores boghandel sikrede, at vi altid var opdaterede med det allernyeste,” fortæller Mihail Larsen.

Afstemning om griseslagtning
I Mihail Larsens tid på universitetet var Stakladen måske Aarhus’ mest benyttede scene for både jazz og beat-koncerter. Mange andre kulturarrangementer blev også afviklet her. Mihail Larsen husker især, da han omkring 1970 fik afgørende betydningen for en happening udført af Jens Jørgen Thorsen og Jørgen Nash, der på scenen ville slagte en gris.

”Da sprang jeg op på scenen, greb mikrofonen og spurgte forsamlingen, hvor mange der ønskede at grisen skulle slagtes. Et overvældende flertal mente, den skulle beholde livet, og så ville Thorsen og Nash jo have gjort dem selv fuldkommen til grin, hvis de alligevel slagtede dyret,” fortæller Mihail Larsen.

Ud af studenteroprøret voksede fagkritikken, og Mihail Larsen var med til at stifte forlaget Modtryk, der udgav fagkritiske bøger fra lokalerne i Anholtsgade. Her oprettede forlaget på fjerdesalen værtshuset Æsken.

”Æskens bardisk kom vist fra kælderbaren i Studenternes Hus og jeg husker, at flere aflagte stole fra Studenternes Hus også endte på her venstrefløjens værtshus,” fortæller Mihail Larsen.

Arrangement, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet