Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Studerende, forskere og erhvervsliv løser klimaudfordringer

Studerende, forskere og erhvervsliv satte i sidste uge fokus på klimaudfordringer. Climate Challenge er et samarbejde mellem Studenterhus Aarhus og Lemvig Kommune, som skal give nye ideer og løsninger, og studerende fra alle fagligheder kan bidrage.

12.11.2018 | Signe Schou

Climate Challenge 2018. Fra onsdagens foredrag med Sanne Stephansen, Roskilde Festival. Foto: Studenterhus Aarhus

Lemvig er et af de mest klimaudfordrede områder i Danmark. Derfor har man med EU-midler startet et langsigtet projekt, som skal skabe et erhvervsmiljø omkring klima, vand, energi og cirkulær økonomi, kaldet Klimatorium. Og til det har man brug for ny viden, forskning og studerende med skarpe fagligheder, nye ideer og perspektiver.

Klimaudfordringer som mulighed

”Klimaforandringer er en udfordring, men også en mulighed. Det er her, fremtidens arbejdspladser vil være. Med Climate Challenge har vi mulighed for at vise de studerende, at der er rigtig gode karrieremuligheder i klimasektoren,” siger Lars Holmegaard, direktør for Lemvig Vand og Spildevand og projektleder for Klimatorium.

Det er vigtigt at have dygtige studerende og forskere knyttet tæt til udviklingen, og sådan kom samarbejdet med AU og Studenterhus Aarhus i stand. De studerende får mulighed for at blive klogere på fremtidens erhvervsmuligheder inden for klimafeltet gennem workshops og foredrag med repræsentanter for bl.a. Carlsberg Group, Roskilde Festival, Lemvig Vand og Spildevand og forskere og specialister på klimaområdet.

Studerende strømmer til

Det er andet år, Climate Challenge bliver afviklet. Antallet af deltagere i Climate Challenge er mere end fordoblet i forhold til sidste år, og flere studerende skriver desuden projekter i samarbejde med Klimatorium.

”Den centrale værdiskabelse i Climate Challenge er vidensudvikling inden for bæredygtige klimaløsninger. Studerende er en vigtig brik i realiseringen af mulighederne for at arbejde med bæredygtighed, for de kan være med til at generere ny viden, samarbejde, nye produkter og metoder,” siger Julie Kolind, leder af erhverv og kommunikation, Studenterhus Aarhus.

Besøg ved frontlinjen

Torsdag tog 60 studerende til Lemvig på en fremvisningstur, hvor de med egne øjne kunne se, hvordan der bliver arbejdet med at løse klimaudfordringer lokalt. De mødte virksomheder og repræsentanter for byen, som fortalte om de udviklingsprojekter, der er i gang. De studerende har mulighed for at koble sig på udviklingsprojekterne, ligesom de også kunne etablere kontakt til potentielle kommende arbejdsgivere.


Fakta:

Klimatorium er en del af EU-projektet Coast to Cost Challenge. Udviklingshuset skal være et kraftcenter for udvikling og udbredelse af klimaløsninger og hjælpe med at navigere ind i en svært forudsigelig fremtid med klimaforandringer. Selve huset forventes at stå færdig i 2019, men allerede nu er der gang i forskningsprojekter i området, fx et kystovervågningsprojekt med satellitteknologi. Allerede nu arbejder man med at udvikle bæredygtige klimaløsninger, som både kan bruges lokalt og i andre kystnære regioner i verden. Nye virksomheder er også opstået, fx en virksomhed som genanvender brugte fiskenet til plastgranulat.

Arrangement, Studerende, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Offentligheden/Pressen