Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Studerende lukker ansøgere ind i studielivet

I en ny dokumentarserie fortæller to AU-studerende åbent om deres første tid på universitetet. Serien skal give kommende ansøgere et ærligt indblik i livet som ny studerende.

01.02.2021 | Thomas Sørensen

Foto: Sebastian Nissen (udklip fra Studierejsen 2020).

Vi starter i de nervøse timer, lige inden optagelsesbrevet lander i mailboksen. Vi slutter, da studiestarten er overstået, og eftertænksomheden er begyndt at melde sig.

Ind imellem handler det om at alt det andet, der kan følge med livet som ny studerende: At flytte i egen lejlighed, at møde sine nye studiekammerater og den første faglige ekstase efter en god forelæsning. Men også om den tvivl og usikkerhed, som ofte følger med studiestarten. 

Det er de to studerende Katrine og Sebastian, der i tre korte film giver kommende ansøgere et indblik i de tanker, mange gør sig, når de starter på Aarhus Universitet.

Hvordan er det egentlig at gå på uni?

”Meningen med dokumentaren er at give ansøgerne en fornemmelse af de følelser og tanker, man har, når man lige er startet som studerende. Vi ved, at den del fylder meget for vores ansøgere, og de bedste til at forklare og afmystificere det må være nogen, der lige har prøvet det på egen krop”, forklarer specialkonsulent Michael Munch, der har været med til at udtænke idéen til filmene.

Han peger på, at ansøgere har mange muligheder for at hente viden om de faglige aspekter ved de forskellige uddannelser. Men at det kan være sværere for dem at få en ide om, hvordan det er at være studerende som sådan. Om de tanker og bekymringer, man kan gøre sig, når man starter en ny fase i sit liv:

”Vores studievejledere og de forskellige hjemmesider fungerer rigtig godt som faglige vejvisere, men ansøgerne sidder ofte med nogle mere personlige eller følelsesmæssige spørgsmål, som det kan være sværere at finde svar på. Det er selvfølgelig langt fra alt, der kan blive besvaret i tre korte film, og det er trods alt kun to studerendes indtryk, vi har med. Men vi håber, at filmene kan hjælpe ansøgerne lidt tættere på den afklaring, de søger”.

Optaget af de studerende selv

De fleste af optagelserne i serien er lavet af Katrine og Sebastian selv. De to studerende, der læser hhv. dramaturgi og medicin, meldte sig frivilligt til opgaven, fordi de netop mente, at de selv kunne have haft gavn af noget lignende, inden de startede:

”Jeg syntes, det var en rigtig god mulighed for at give folk et indblik i det daglige universitetsliv. F.eks. ville jeg gerne have vidst, at man virkelig skal fokusere på det sociale i de første par uger. Det faglige skal nok komme – der er masser af tid til at blive klogere. Men det bliver bare nemmere, hvis man har et solidt socialt netværk, der kan følge én igennem studiet”, fortæller Sebastian. 

Michael Munch følger op:

”Vores generelle ambition med rekrutteringsindsatsen er netop at skabe gode match mellem ansøgere og uddannelser. Det handler selvfølgelig om, at folk skal finde hen til det rette faglige tilbud, men vi vil også gerne hjælpe de unge med at reflektere over studielivet som sådan. Jo mere afklaret man er – både på det personlige og det faglige plan – jo bedre bliver studiestarten, og jo større chance har man for at gennemføre uddannelsen”. 

Se filmene på Youtube:

Yderligere oplysninger om ’Studierejsen 2020’: Michael Munch.

    Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Uddannelse, Administration (Faglighed)