Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Studie eller sportskarriere? Det skal være både og!

OL-medaljevinderne Sara Slott Petersen og Anne-Marie Rindom er ikke bare elitesportsudøvere – de er også studerende ved Aarhus Universitet. Deres og andre elitesportsudøveres erfaringer med en dobbeltkarriere kan også blive en gevinst for iværksættere. Forudsætningen er fleksibilitet fra uddannelsesinstitutionernes side.

03.10.2016 | Berit Eika

Maja Møller Alm er tandlægestuderende på Aarhus Universitet og har flere VM-medaljer i orienteringsløb bag sig. Foto: Team Danmark.

Det kan lyde som et umuligt hækkeløb at gennemføre en akademisk uddannelse parallelt med en elitesportskarriere. Men på Aarhus Universitet har vi levende beviser på, at man kan begge dele!

I dag hylder vi 17 dygtige studerende, som inden for det seneste år har formået at kvalificere sig til OL eller PL, eller som har vundet VM- eller EM-medaljer. De er en del af en gruppe på i alt 240 elitesportsudøvere, der studerer ved Aarhus Universitet.

Vi hylder dem ikke bare for deres sportslige præstationer. Vi hylder dem også for deres evne til at tænke langsigtet og holde fast i deres uddannelse, mens de er på toppen af deres sportskarriere.

Fra politisk hold har der i flere år været opmærksomhed på at forebygge udviklingen af et stort sportsproletariat. Men ét er visioner – noget andet er at føre det ud i praksis.

Det siger sig selv, at elitesportsudøvere nemt kommer i klemme – mellem stævner og træningslejre på den ene side og et krævende fuldtidsstudie på den anden. Med et formaliseret program ”Dual Career” støtter Aarhus Universitet elitesportsudøverne i at kombinere de to karrierespor.

Indsatsen betaler sig i længden

Men hvorfor satse på en så snæver gruppe af studerende?

Fordi det giver mening – for den enkelte, for universitetet og for samfundet.

Det er en kendsgerning, at elitesportsudøvere før eller siden taber til alderen. Så er det afgørende at have en uddannelse at falde tilbage på! Historier om selvmord, misbrug eller psykiske nedture efter karrierestoppet er ikke sjældne.

Samtidig har elitesportsudøverne nogle karaktertræk, der også gavner dem i deres akademiske virke: disciplin, viljestyrke og evne til at skabe struktur. Og vi ser faktisk, at gruppen af elitesportsudøvere generelt klarer sig utrolig godt. De får gode karakterer, de har god fremdrift på studiet, og de har et lavt frafald.

Og så handler det om, at unge mennesker der ofrer så meget tid på at give nationen noget at samles om og være stolt af – de skal belønnes.  Derfor er vi både som universitet og som samfund forpligtet til at hjælpe de unge videre med deres to-strengede karriere – uden at gå på kompromis med fagligheden. 

I praksis tilbyder Aarhus Universitet bl.a. de studerende personlig rådgivning og støtte, større studiemæssig fleksibilitet i obligatoriske forløb, Skype transmission af undervisning, tilbud om en studieassistent, der hjælper med noter og mange andre større og mindre tiltag. Det er ikke en badebillet til en uddannelse, og der gives ingen faglige lempelser. Vores opgave består ene og alene i at skabe et fleksibelt studiemiljø med plads til både sport og uddannelse.

Dual Career virker også på iværksættere

Udfordringerne med en dobbeltkarriere hører ikke kun til i sportens verden. Det kan være lige så udfordrende for iværksættere at få start-up-aktiviteter til at gå hånd i hånd med et krævende studie.

Erfaringerne med elitesportsudøverne skal derfor bredes ud til de studerende, der arbejder med at realisere en god forretningsidé. På Aarhus Universitet vil denne gruppe fremover kunne få samme rådgivning og støtte i universitetets Dual Career-forløb. Uanset om man er topatlet eller iværksætter, er der tale om stærke talenter med ambitioner, som vi ikke må tabe på gulvet, fordi systemet er ufleksibelt.

Pointen er ikke, at alle skal have en universitetsuddannelse. Pointen er, at universiteter – og andre uddannelsesinstitutioner – kan gøre meget for at støtte og ikke stå i vejen for dem, der kan og vil have en uddannelse ved siden af en anden karriere. Investeringen undervejs er tjent godt ind, når man tænker på den gevinst, samfundet indløser i kraft af højt uddannet arbejdskraft med stærke personlige kompetencer.

FAKTA om dagens arrangement

Mandag den 3. oktober hylder Aarhus Universitet 17 dygtige topatleter for deres sportslige præstationer og for deres evne til at køre parløb mellem en sportskarriere og en akademisk løbebane.

Det sker ved en festlig højtidelighed i Antikmuseet, hvor årets OL- og PL-deltagere samt medaljevindere ved VM og EM fejres.

I alt var 7 atleter med ved OL og 1 ved PL i Rio 2016. Til sammen har atleterne fra Aarhus Universitet over det seneste år vundet 2 OL-medaljer, 12 VM-medaljer og 9 EM-medaljer.

FAKTA om AU Elitesport og Dual Career

  • Aarhus Universitet har med AU Elitesport siden 2011 opbygget en profil og særlig kompetence i at rådgive og støtte studerende til at gennemføre to sideløbende karrierespor – såkaldt ”Dual Career”.
  • Kravene til at blive indrullet i AU Elitesport er, at den studerende bruger en væsentlig del af sin tid på sportslige aktiviteter og deltager i konkurrenceaktiviteter på højeste niveau.
  • Elitesportsudøvere på Aarhus Universitet dyrker mere end 30 forskellige sportsgrene og er indskrevet på næsten 50 forskellige uddannelser fordelt på alle fire fakulteter.
  • I praksis tilbydes elitesportsudøverne personlig rådgivning om det dobbelte karrierespor, hjælp til at skabe fleksibilitet i de obligatoriske forløb, tilbud om en studieassistent, der hjælpe med noter og lignende samt video- og lydoptagelser eller skype transmissioner af undervisning og læsegruppeaktiviteter.
  • Gruppen af elitesportsudøvere klarer sig generelt rigtig godt. De får gode karakterer, de har god fremdrift på studiet, og de har et lavt frafald.
  • Med udgangspunkt i erfaringerne fra AU Elitesport, har Aarhus Universitet gennem det seneste år afprøvet samme rådgivnings- og støttefunktion på studerende med en parallel iværksættervirksomhed. Resultaterne har været så gode, at Dual Career-forløbet for AU-iværksættere gøres permanent.
  • AU Elitesport har siden 2011 været finansieret af Aarhus Universitet, men placeret hos den erhvervsdrivende forening, Active Institute. Fremadrettet indlejres aktiviteterne i uddannelsesadministrationen som en Dual Career-funktion, der kommer en bredere gruppe af studerende til gode.
Uddannelse, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Politik og strategi