Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Studiemiljøet blomstrer på Health, men træerne vokser ikke ind i himlen

De studerende på Health er generelt meget tilfredse, men stress og manglende feedback er stadig områder med plads til forbedring. Det viser tallene fra universitetets studiemiljøundersøgelse 2017.

03.04.2017 | Lise Wendel Eriksen

9 ud af 10 studerende på Health er rigtig godt tilpas på deres studie. Alligevel føler næsten hver femte sig stresset. Det viser studiemiljøundersøgelsen 2017. Foto: Lars Kruse

”Jeg føler mig generelt rigtig godt tilpas på mit studie”. Det kan 90 pct. af de studerende på Health svare ja til. Health-studerende er også tilfredse med deres studie, som de vil anbefale til andre, de undervises i fag, som de har lyst til at engagere sig i, og så glæder de sig også til at komme ud og anvende deres uddannelse efter studietiden (94 pct.).

Hvert tredje år måles temperaturen på AU’s studiemiljø. De netop offentliggjorte tal fra studiemiljøundersøgelsen 2017 viser stor faglig trivsel blandt de studerende på Health, og det billede stemmer stort set overens med undersøgelsesresultaterne fra 2014 med kun et par procentpoint til og fra.

Flere læsegrupper og bedre plads til dem

Der er flere gode nyheder at glæde sig over. 92 pct. oplever, at de kan få hjælp og støtte fra deres medstuderende, og det er flere end ved sidste studiemiljøundersøgelse (87 pct.). Mere end halvdelen af de studerende på Health (66 pct.) har en læsemakker eller er en del af en studiegruppe. Særligt bachelorstuderende på folkesundhed er gode til at danne faglige fællesskaber, hvor hele 96 pct. er i en læsegruppe.

”Der er god læring i at støtte hinanden fagligt, så det er positivt, at så mange af vores studerende bruger og hjælper hinanden også uden for selve undervisningssituationen,” siger prodekan for uddannelse, Charlotte Ringsted.

Hun glæder sig også over, at undersøgelsesresultaterne viser fremgang i de studerendes vurdering af det fysiske studiemiljø. Tallet er steget fra 48 pct. i 2014 til 63 pct. i 2017. Siden sidste studiemiljøundersøgelse er der bl.a. gjort bedre plads til gruppearbejde i Victor Albeck-bygningen.

Næsten hver femte er stresset

Der er også en bagside af medaljen. Og det er igen i år stress og manglende feedback fra underviserne. 18 pct. af alle Health-studerende oplever stærke stresssymptomer som angst, søvnløshed og hjertebanken i forbindelse med deres studier – ikke kun op til eksamen, men til hverdag. Det er en lille stigning på 2 procentpoint siden 2014.

”Vores studerende er overordnet glade og tilfredse, og det er godt. Men jeg hæfter mig alligevel ved, at næsten hver femte studerende oplever stærke stresssymptomer. Det er alt for mange. Det er desværre et generelt på problem på hele universitetet, som vi skal have undersøgt nærmere,” siger Charlotte Ringsted

Feedback på nye måder

Og så er der den manglende feedback fra underviserne, som igen i år stikker negativt ud i resultaterne. Bare 18 pct. mener, at der er gode muligheder for tilbagemeldinger på de faglige præstationer ved eksamen, og halvdelen af de studerende har meget svært ved at få et indtryk af, om de er godt med i fagene.

”Det kan skyldes, at en del af undervisningen er traditionelle forelæsninger, hvor de studerende ikke er direkte involveret og derfor heller ikke får individuel feedback i løbet af undervisningen. Men der er mange, nye tiltag i gang, der skal give mere studenterinvolverende undervisning,” fortæller Charlotte Ringsted og uddyber:

”Bl.a. er dele af undervisningen på kandidatuddannelsen i medicin lagt om. Vi skal også se på, hvordan vi kan bruge quiz eller forskellige tests til at give de studerende information om deres niveau og progression, så vi arbejder på at skabe bedre rammer for dialog og feedback.” 

Resultaterne fra studiemiljøundersøgelsen 2017 bliver nu behandlet i forskellige fora bl.a. fakultetsledelsen og studienævnene, og herefter sættes der nye initiativer i gang.

Læs om studiemiljøet på AU og se alle resultaterne fra studiemiljøundersøgelsen 2017

Kontakt

Prodekan for uddannelse, Charlotte Ringsted
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 93 50 82 22
Mail:charlotte.ringsted@au.dk

Uddannelse, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Politik og strategi, Teknisk/administrativ medarbejder, Ekstern målgruppe, Administrativt, Offentligheden/Pressen