Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sund forskningskultur på Aarhus Universitet får international opmærksomhed

Seks højt profilerede eksperter i afsløring af plagiat, forskningssvindel og i forskningspraksis fra USA, Tyskland og Norge bistår det sundhedsvidenskabelige hovedområde Health i arbejdet med at lave standarder for ansvarlig forskningspraksis. Den 17. april deltager eksperterne i et offentligt symposium på Aarhus Universitet om forskningspraksis.

10.04.2013 | Henriette Stevnhøj

- Vi skal gøre forskerne trygge i deres forskning, siger dekan Allan Flyvbjerg

Aarhus Universitet har allieret sig med nogle af de skarpeste hjerner inden for forskning i arbejdet med at udvikle et sæt standarder for ansvarlig forskningspraksis. Onsdag den 17. april deltager eksperterne i et symposium på Aarhus Universitet.

Med på symposiet er professor Debora Weber-Wulff, der er ekspert i afsløring af plagiering og som især er kendt for at have afsløret fremtrædende tyske politikere i at have snydt sig til deres forskningstitler. På symposiet vil hun i sit oplæg under titlen ’At finde falske fjer’ fortælle om, hvordan man som forskningsorganisation sætter ind over for plagiat.

I rækken af oplægsholdere er også professor Melissa Anderson fra USA, som har forsket i hyppighed af videnskabelig uredelighed. Hendes resultater viser, at brud på videnskabelig redelighed sker i langt større grad, end man tidligere har antaget i det amerikanske forskningsmiljø. Hendes forskning har også handlet om årsager og hvordan uredeligheden kommes til livs.

AU får standarder for god sundhedsforskning
Symposiet er et led Healths arbejde med at udvikle høje standarder for ansvarlig praksis for forskning på det sundhedsvidenskabelige område. Standarderne skal operationalisere intentionerne og lovgivningen, som i forvejen findes på området. Helt konkret skal standarderne angive, hvordan de sundhedsvidenskabelige forskere håndterer data i laboratorier, hvornår de med rimelighed kan skrive sig på som forfatter på en videnskabelig artikel og meget mere.

Baggrunden for udviklingsarbejdet skal findes i det stigende pres på forskerne og den store internationale bevågenhed på videnskabelig praksis. Det siger sundhedsdekan, Allan Flyvbjerg:

- God forskning er i dag karakteriseret ved involvering af mange faggrupper på tværs af landegrænser, og det stiller krav til klar og ansvarlig praksis med internationalt perspektiv. Vore forskerne – unge som mere erfarne - har brug for den tryghed, der ligger i, at man i detaljen ved, hvad der er rigtigt og forkert – også når det kommer til de helt administrative dele af forskningen. Derfor er jeg meget glad for, at vi får sparring med de fremmeste internationale eksperter til at sætte en høj standard for Aarhus Universitets videnskabsetiske niveau på sundhedsområdet, siger Allan Flyvbjerg.

Han kalder det et scoop, at det er lykkedes at trække de prominente forskningseksperter til Aarhus.

- Det er mere, end vi har turdet drømme om. Det er af uhyre stor værdi, at vi får konkrete inputs til egne standarder af de eksperter i verden, som ved allermest om god videnskabelig praksis og nødvendigheden heraf, siger Allan Flyvbjerg.

Yderligere oplysninger: 

Dekan ved Health, Allan Flyvbjerg

Direkte telefon: +45 87152034
Mobiltelefon: +45 51779548

dekan@sun.au.dk


Der er lukket for tilmelding til symposiet via webshop. Kontakt rådgiver Lene Bøgh Sørensen for eventuel tilmelding til symposiet: 20 33 85 79 e-mail: Mail:lbso@sun.au.dk

 

Arrangement, Institut for Biomedicin, Ph.d.-studerende, Post doc, Health, Forskning, Sundhed og sygdom, Sprog og kommunikation, Samfund og politik, Religion og teologi