Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sundhedsvidenskabelige forskere hædret for færre dyreforsøg

Tre forskere fra Aarhus Universitet har modtaget et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond. Legatet får de for at begrænse eller helt undlade forsøgsdyr i deres forskning.

18.12.2019 | Lise Wendel Eriksen

Birgitte Kousholt (venstre), Mette Madsen (midten) og Jane Hvarregaard Christensen har alle tre modtaget et legat fra Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i videnskabelig forskning. Foto: AU.

Lektor Mette Madsen, lektor Jane Hvarregaard Christensen og dyrlæge Birgitte Kousholt har alle det tilfælles, at de enten har fundet alternativer til dyreforsøg eller har gjort en særlig indsats for dyreetikken i deres forskning inden for det sundhedsvidenskabelige felt. Det bliver de belønnet for af Frøknerne Anna og Dagny Hjerrilds Fond til afskaffelse af dyreforsøg i den videnskabelige forskning.

De tre forskere modtager hver et legat på 100.000 kr., som skal bruges til forskningsaktiviteter.

Dyrlæge og ph.d. Birgitte Saima Kousholt

Birgitte Kousholt er dyrlæge og leder af de kirurgiske forskningslaboratorier på Aarhus Universitet. Hun arbejder med 3R-indsatser (replacement, refinement og reduction), der har til formål at mindske og forbedre brugen af forsøgsdyr i forskning og undervisning. Birgitte Kousholt er en af grundlæggerne af AUGUST, som arbejder med uddannelse og forskning inden for systematiske reviews og metaanalyser af prækliniske dyreeksperimentelle studier.

Lektor Mette Madsen, Institut for Biomedicin

Mette Madsen studerer cellulære sygdomsmekanismer uden brug af forsøgsdyr. I stedet benytter hun såkaldt cellekulturbaseret metodologi, og resultaterne herfra efterviser og videreudforsker hun i væv fra mennesker. Mette Madsens forskning er et eksempel på, hvordan man kan studere nye sygdomsmekanismer og på sigt udvikle nye behandlingsmetoder uden brug af dyreeksperimenter.

Lektor Jane Hvarregaard Christensen, Institut for Biomedicin

Jane Hvarregaard Christensen undersøger de molekylære processer, der sikrer, at vores hjerne er sund og rask. Det gør hun ved at tage udgangspunkt i store undersøgelser af arvematerialet hos mennesker, der fx lider af psykiske sygdomme, og kombinere disse fund med litteraturstudier og detaljerede undersøgelser af nerveceller i kultur. På den måde er hun med til at modvirke en stigning i brug af forsøgsdyr på netop dette område.

Kontakt

Dyrlæge, ph.d. Birgitte Saima Kousholt
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Telefon: 78 45 90 11
Mail: birgitte.kousholt@clin.au.dk

Lektor Mette Madsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 28 99 21 37
Mail: mette@biomed.au.dk

Lektor Jane Hvarregaard Christensen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 93 52 20 03
Mail: jhc@biomed.au.dk


Bevillinger og priser, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder