Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Symptomer efter udskældt HPV-vaccine kan skyldes infektioner

HPV-vaccinen har været meget omdiskuteret efter et tv-program, hvor piger fortalte om deres bivirkninger. Nu viser et forskningsresultat fra Aarhus Universitet, at piger og kvinder, der havde en infektion tæt på tidspunktet for deres HPV-vaccine, havde en øget risiko for at blive henvist til et HPV-center med mulige bivirkninger.

22.10.2021 | Helle Horskjær Hansen

Ifølge Lene Wulff Krogsgaard, som er en af forskerne bag undersøgelsen, kan symptomer efter HPV-vaccine skyldes infektioner. Foto: Unsplash.

Ifølge Lene Wulff Krogsgaard, som er en af forskerne bag undersøgelsen, kan symptomer efter HPV-vaccine skyldes infektioner. Foto: Unsplash.

I 2015 bragte TV2 en dokumentar, ’De vaccinerede piger’, hvor en række piger og kvinder fortalte om symptomer såsom træthed, svimmelhed, hovedpine, koncentrationsbesvær, kvalme og smerter, efter at de havde fået HPV-vaccinen. Tilslutningen til vaccinen faldt derefter drastisk.

Efterfølgende har adskillige forskningsresultater slået fast, at vaccinen både er sikker og effektiv, dog uden at finde forklaringer på de mulige bivirkninger. Nu peger et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet på, at flere af de piger og kvinder, som blev henvist til et HPV-center på grund af mulige bivirkninger, havde en infektion som eksempelvis en halsbetændelse eller bihulebetændelse kort inden eller kort tid efter deres vaccination.

”Infektionen kan for nogle have været en udløsende eller medvirkende årsag til de symptomer, der ledte til en del af henvisningerne til HPV-centrene,” forklarer Lene Wulff Krogsgaard, som står bag undersøgelsen, der var en del af hendes ph.d.-afhandling på Aarhus Universitet.

Infektioner kædes sammen med træthed

Resultaterne er blevet offentliggjort i Plos Medicine.

Forskerne har undersøgt alle infektioner behandlet på hospital, indløste recepter på medicin mod infektioner og halspodninger hos lægen, der tages for at undersøge, om en patient har bakteriel halsbetændelse

”Vi finder den stærkeste sammenhæng mellem mulige bivirkninger og infektioner, der har krævet behandling,” siger Lene Wulff Krogsgaard og understreger, at de mulige bivirkninger blandt pigerne og kvinderne er meget forskellige og ikke umiddelbart leder til en diagnose:

”Det er bivirkninger som hovedpine, uforklarlig træthed, mavesmerter, kvalme, generel utilpashed, besvimelser etc. Mange af symptomerne ligner dem, der også karakteriserer kronisk træthedssyndrom. Og da infektioner er kædet sammen med kronisk træthedssyndrom, gav det os ideen til at undersøge infektioners sammenhæng med mulige bivirkninger efter vaccinen,” forklarer forskeren.

Undersøgelsen inkluderede alle HPV-vaccinerede piger og kvinder født mellem 1974 og 2006, som blev vaccineret mellem 2006 og 2017. Af 600.400 piger og kvinder blev 1.755 henvist til et HPV-center med mulige bivirkninger. Af de 1.755 havde 250 opsøgt læge på grund af en infektion måneden inden eller måneden efter det første vaccinationsstik, heraf havde cirka 200 en infektion, der krævede behandling.

”Vores resultater er en brik i puslespillet i forklaringen på, hvorfor nogle piger og kvinder fik mulige bivirkninger efter vaccinen. Det er naturligvis interessant for disse patienter, da mange søger efter svar,” fortæller Lene Wulff Krogsgaard, som dog understreger, at studiet bør følges op, inden endelige konklusioner kan drages. Det skyldes, at der er første gang, at sammenhængen mellem infektioner og mulige bivirkninger undersøges.

”Vi er nødt til at bekræfte disse fund, også for at præcisere om infektioner alene eller i kombination med HPV-vaccinen kan have forårsaget de symptomer, der er blevet rapporteret,” siger hun.

Bag om resultatet

  • Studiet er et registerstudie
  • Samarbejdspartnere: Læge og professor, Irene Petersen, nstitute of Epidemiology and Health Care, Faculty of Population Health Sciences, University College London, seniorforsker, ph.d. Oleguer Plana-Ripoll, AU, læge, lektor og ph.d., Bodel Hammer Bech, AU ph.d.-studerende, Tina Hovgaard Lützen, AU, overlæge, klinisk lektor og ph.d., Reimar Wernich Thomsen, AU.
  • Undersøgelsen er finansieret af Kræftens Bekæmpelse og Helsefonden.
  • Den videnskabelige artikel er offentliggjort i Plos Medicine.

 

Kontakt

Epidemiolog, ph.d. Lene Wulff Krogsgaard
Statens Serum Institut
lewk@ssi.dk
M: 3268 5184

Lektor, ph.d. Dorte Rytter
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
dr@ph.au.dk
M: 6038 1298

Forskning, Ph.d.-studerende, Health, Health, Offentligheden/Pressen, Institut for Folkesundhed, Videnskabelig medarbejder