Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Syv AU-forskere blandt årets EliteForsk-modtagere

To topforskere og fem forskningstalenter fra Aarhus Universitet er blandt modtagerne af dette års EliteForsk-priser, der i dag uddeles ved en højtidelighed på Glyptoteket i København.

26.02.2015 | Helge Hollesen

To topforskere og syv lovende talenter fra AU. Bagerst fra venstre: David DelfsErbo Andersen, Morten Bormann Nielsen, Simon Frølich, Christian Kraglund. Forrest fra venstre: Lars Birkedal, Rubina Raja, Simona Zetterberg Gjerlevsen. Foto: Søren Kjeldgaard.

Professor i arkæologi, Rubina Raja, og professor i datalogi, Lars Birkedal, bliver i dag hædret som absolutte topforskere ved EliteForsk-konferencen 2015. De er blandt de fem, der modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris sammen med en belønning på 1,2 millioner kroner.

Rubina Raja forsker i antikke urbane samfund, og hvordan de har udviklet sig over tid og sted. Hendes forskning bygger blandt andet på arkæologiske fund fra internationale udgravninger i Jordan. Rubina Raja er desuden leder af det nye grundforskningscenter, Urban Network Solutions, der åbnede i januar 2015.
Læs mere om Rubina Raja

Lars Birkedal forsker blandt andet i udviklingen af teknikker, der kan bidrage til at forbedre softwaresystemer, og han betragtes som en pioner inden for forståelsen af moderne komplekse programmeringssprog. Lars Birkedal tiltrådte i 2014 som institutleder for Institut for Datalogi.
Læs mere om Lars Birkedal


Fem lovende ph.d.-studerende modtager rejsestipendier
På konferencen bliver der desuden uddelt rejsestipendier for i alt fire millioner kroner, som fordeles mellem 20 lovende ph.d.-studerende. Fem af dette års modtagere er fra AU. Heraf kommer tre modtagere fra Science & Technology 

Christian Kraglund Andersen 
Institut for Fysik

Morten B. Nielsen
Institut for Kemi

Simon Frølich
INANO

David Delfs Erbo Andersen 
Institut for Statskundskab

Simona Zetterberg Gjerlevsen
Institut for Æstetik og Kommunikation

De fem ph.d.-studerende modtager hver 200.000 kroner, som de kan bruge til et ophold på et udenlandsk universitet.

Udover EliteForsk-priserne byder dagen desuden på en hyldest af modtagerne af Sapere Aude-bevillingerne. Se modtagerne fra AU 

Læs mere om EliteForsk-priserne

Se billeder fra prisoverrækkelsen. 

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Navnenyt, Forskning