Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Uddannelseschefens dagbog: Syv dage i coronaens skygge

Det begyndte med en aflysning af al teoretisk undervisning for medicinstuderende på kandidatuddannelsen. Et øjeblik efter lukkede hele Danmark og al fysisk undervisning på universitetet ned og efterlod studieadministrationen med en kæmpe opgave. Uddannelseschefen på Health, Anna Bak Maigaard, har skrevet dagbog fra en uge, der vendte op og ned på alt.

16.03.2020 | Anna Bak Maigaard

Uddannelseschefen i et af sine utallige skypemøder. Kontor-klædt i kamerahøjde, joggingbukser og uldsokker under computeren. Foto: Anna Bak Maigaard

Mandag d. 9. marts: En næsten helt almindelig dag

Før weekenden var der kun enkelte kendte coronasmittede i Danmark, og i løbet af mandag stiger tallet til 90. Det er nok kun et spørgsmål om tid, før der sker noget på AU – men hvor og hvornår? AU’s direktør holder gå-hjem-møde for lederkredsen, hvor vi drøfter situationen, og på studieområdet koordinerer vi indkøb af licenser og headsets, så vi er klar til at hjælpe underviserne med at omlægge deres undervisning til bl.a. streaming, hvis en uddannelse/et fakultet skulle blive nødt til at lukke ned. De første, som mærker konsekvenserne af den skærpede situation, er studerende og undervisere på kandidatuddannelsen i medicin: Mandag aften får de besked om, at teoretisk undervisning ophører for at undgå smittespredning på store undervisningshold.

Tirsdag d. 10. marts: Teoretisk undervisning på kandidatuddannelsen i medicin ophører

Første dag med aflyst teoretisk undervisning for vores ca. 1.500 studerende på kandidatuddannelsen i medicin. Den kliniske undervisning fortsætter. Der er stor forvirring om hvilke hold, der er aflyst og hvilke, der fortsætter. Vi svarer på spørgsmål hele dagen, og på et møde i afdelingen erklærer vi dagen for ”store forvirringsdag” (åh ak, vi aner jo ikke, hvad der venter forude). Jeg sætter personlig rekord i telefonopkald og mails. Den bliver slået dagen efter.

Onsdag d. 11. marts: Danmark lukker ned

Flere og flere Health-studerende rammes af corona-epidemiens konsekvenser: Studerende kan ikke gennemføre specialeprojekter og interviews, både ind- og udrejsende studerende er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig. AU melder ud, at undervisning og eksamen fortsætter som planlagt med kandidatuddannelsen i medicin som den eneste undtagelse. Og så kommer pressemødet onsdag aften: Danmark lukker ned. AU lukker ned. Og imponerende meget afklares pr. skype onsdag aften/nat. Et nært familiemedlem testes negativ for corona – og jeg sover rigtig godt.

Torsdag d. 12. marts – hjemsendelse 1. dag: Aflysning og omlægning af undervisning

Al undervisning aflyses med øjeblikkelig virkning, og alle studerende trækkes hjem fra klinikophold, praktik, osv. Vi sætter gang i arbejdet med at orkestrere omlægning af al undervisning på fakultetet: Hvilke kurser skal streames? Hvilke skal omlægges til andre formater, osv.? Vi får samtidig bemandet alle vigtige funktioner hjemmefra: Hotline til studerende, sagsbehandling, vejledning, planlægning, eksamen, mv. Mine kolleger og medarbejdere er enormt seje, og omvæltningen klares over al forventning. Jeg prøver for første gang en lang arbejdsdag med skypemøder: Øreringe og skjorte for oven - joggingbukser og striksokker uden for kameravidde.

Fredag d. 13. marts - Hjemsendelse 2. dag: Kontraordre

De medicinstuderende skal alligevel i klinikophold fra og med mandag morgen. Denne beslutning træffes på tværs af alle regioner og lægeuddannelser. Formålet er at aflaste et presset sundhedsvæsen og samtidig give de studerende mulighed for at være i klinik. Det går ikke stille af, og dagen ender med, at forvirringen er total - de enkelte afdelinger mener noget forskelligt, og de studerende stiller mange gode spørgsmål, vi ikke kan svare på. Vi ender med at lukke trætte ned uden at have løst sagen.

Lørdag og søndag d. 14.-15. marts – Weekend?: Kontra-kontra-ordre

Ni skypemøder, 75 sendte mails og 26 telefonsamtaler senere står det klart, at vi må lægge en revideret klinikplan, så de studerende alligevel ikke skal møde i klinikken mandag morgen. Der er mange gode grunde: En række afdelinger kan ikke modtage studerende alligevel i den nuværende situation. Flere studerende kan omvendt heller ikke deltage i klinik – fx fordi de ikke kan få passet børn, er i særlig risiko, er rejst hjem til Tyskland/Norge, osv. Så søndag kl. 14 sender vi kontra-kontra-ordre til vores nu hårdt prøvede medicinstuderende. Jeg når heldigvis kortvarigt ud i solskinnet, men ellers bruger jeg weekenden på en stejl læringskurve om, hvordan koordinering foregår på kryds og tværs af regioner, hospitaler, universiteter og afdelinger. Hatten af for mine gode kolleger på landets kliniske institutter, som navigerer i dette på daglig basis. Jeg skal vist i praktik på Institut for Klinisk Medicin, når vi er på den anden side…

Administrativt, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Uddannelse, Teknisk/administrativ medarbejder