Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Talentpris til ung lektor fra AU og AUH

Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital modtager Erhoff Fondens Talentpris. Prisen får han blandt andet for at have udviklet en ny metode til at måle sværhedsgraden af psykotisk depression.

09.05.2016 | Helle Horskjær Hansen

35-årige Søren Dinesen Østergaard modtager Erhoff Fondens Talentpris. Med prisen følger en check på 50.000 kroner.

35-årige Søren Dinesen Østergaard modtager Erhoff Fondens Talentpris. Med prisen følger en check på 50.000 kroner.

Det var som nyuddannet læge i psykiatrien, at Søren Dinesen Østergaard blev opmærksom på, at der ikke fandtes en metode til at måle sværhedsgraden af psykotisk depression. Psykotisk depression er, når en depression bliver ledsaget af hallucinationer eller vrangforestillinger, ofte med et depressivt tema, eksempelvis når en deprimeret, men ellers fuldstændig fysisk rask person, insisterer på at skulle dø af kræft og mener at kunne se en tumor gro i sin mave. Den unge læge satte sig derfor som mål at udvikle en sådan metode.

Sværhedsgraden af psykiske lidelser bliver målt ved, at hvert symptom, efter struktureret samtale med patienten, bliver vurderet af en fagperson og tildelt en score på en fastsat skala alt efter sværhedsgraden. Når scores fra de enkelte symptomer bliver lagt sammen, får man et tal, der er udtryk for sygdommens samlede sværhedsgrad. Denne målemetode bliver kaldt for en ”rating skala”. 

Søren Dinesen Østergaards forskning har resulteret i den første rating skala for psykotisk depression, The Psychotic Depression Assessment Scale”, der allerede er tilgængelig på seks forskellige sprog. Og nu modtager 35-årige Søren Dinesen Østergaard Erhoff Fondens Talentpris, blandt andet for dette bidrag. Prisen bliver tildelt særdeles talentfulde forskere under 40 år. Med prisen følger en check på 50.000 kroner.

”Jeg er meget beæret over at modtage prisen. Det er virkelig rart, når ens arbejde opnår anerkendelse uden for universitets rammer. Jeg er særligt glad for, at det er lykkedes at etablere en rating skala, der nu er tilgængelig for læger og andre faggrupper på psykiatriske hospitaler rundt om i verden. Det betyder, at min forskning kommer patienterne til gavn, og det er netop formålet,” siger prismodtageren.  

Søren Dinesen Østergaard er lektor ved Institut for Klinisk Medicin og har sin daglige gang på Forskningsenheden for Psykoser, Aarhus Universitetshospital, Risskov.

Prisoverrækkelsen finder sted den 12. maj 2016 på Carlsberg Akademi i København.

Yderligere oplysninger

Læge, ph.d., lektor, Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling P, Risskov
Telefon: 6128 2753
soeoes@rm.dk


Navnenyt, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Talentudvikling, Offentligheden/Pressen, Bevillinger og priser, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder