Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tandlægeforeninger kom til kaffe

Debatten om fusionen har især trukket overskrifter i Tandlægebladet. Sundhedsdekanen og de konstituerede ledere inviterede derfor tandlægeforeningerne på kaffe og dialog. De sagde ja tak og kom på besøg på Vennelyst Boulevard en dag i juni.

30.06.2016 | Lise Wendel Eriksen

Repræsentanter for TF, PTO og ATO var til kaffe og dialog på Vennelyst Boulevard

Flere af de tandlægefaglige organisationer har stillet spørgsmål til fusionen af IO og SKT og udtrykt bekymring for de tandfaglige uddannelsers fremtid. Debatten er hovedsageligt foregået i de skriftlige medier og over længere tid, og det fik de bærende kræfter bag fusionen til at invitere parterne til dialogmøde på universitetet.

Uddannelse, fag og fusion på programmet

Onsdag den 22. juni deltog repræsentanter fra hhv. Tandlægeforeningen, Ansatte Tandlægers Organisation og Praktiserende Tandlægers Organisation derfor i diskussionen af bl.a. visionerne for fusionen, dimensioneringen og finansieringsproblematikken, der udfordrer tandlægeuddannelserne i disse år. Fra Health deltog sundhedsdekan Allan Flyvbjerg og de konstituerede ledere fra IO og SKT.

”Det seneste halve år har der været politisk og offentlig opmærksomhed på tandlægeuddannelsen og den generelle tandsundhed, hvor også vores fusion har spillet en betragtelig rolle. Der er momentum nu, og den opmærksomhed kan vi bl.a. bruge til at lægge pres på beslutningstagerne for at forbedre økonomien på uddannelsen, skabe en formel turnusordning og ændre på studieoptaget,” siger Eva Karring og fortsætter:

”Vi står stærkere, hvis vi i det tandfaglige miljø kan finde fælles fodslag. Derfor ville vi gerne diskutere emnerne med tandlægeforeningerne, og det var konstruktivt.”


Det optager foreningerne lige nu:


Tandlægeforeningen (TF)

 • TF er bekymret for, om tandplejerfaget tilkæmper sig tandlægekompetencer, da der bliver lobbyet ivrigt for deres sag i EU. TF er ligeledes bekymret for, at tandlægeuddannelsen udsultes på universitetet.

Praktiserende Tandlægers Organisation (PTO)

 • PTO har fokus på økonomi, antallet af kandidater og på AU’s indsats for at mindske frafaldet på uddannelsen. Der er bekymring for, at fusionen ved AU er en spareøvelse.

 Ansatte Tandlægers Organisation (ATO)

 • ATO oplever, at tandsundhed stort set er usynlig i Sundhedsstyrelsens sundhedsfremme og vejledninger. Tandplejerfaget har især en stor berettigelse i arbejdet med forebyggelse i forhold til børn. 

På mødet mellem tandlægeforeningerne og Health deltog:

Tandlægeforeningen

 • Freddie Sloth-Lisbjerg, formand
 • Joakim Lilholdt, direktør

Ansatte Tandlægers Organisation (ATO)

 • Lars Holsaae, direktør
 • Rikke Svanterud Larsen, hovedbestyrelsesmedlem

Praktiserende Tandlægers Organisation (PTO)

 • Peter Kaihøj, Formand
 • Jens Krogsgaard, næstformand

Health, Aarhus Universitet

 • Allan Flyvbjerg, sundhedsdekan
 • Anne B. Christensen, konst. skoleleder, SKT
 • Eva Karring, konst. institutleder, IO 

Yderligere oplysninger

Konstitueret institutleder, Eva Karring
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi
Mobil: 5120 0424
karring@odont.au.dk

Samarbejde, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Odontologi, Health, Videnskabelig medarbejder, Studerende