Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tema om psykiske sygdomme

- læs blandt andet om ny retskemisk metode, der kan være med til at opklare dødsårsag hos psykisk syge

10.12.2014 | Lotte Fisker Jørgensen

Op mod hver 3. dansker bliver ramt af psykisk sygdom i løbet af livet, og man regner med, at direkte og indirekte samfundsmæssige omkostninger til mentale helbredsproblemer årligt udgør 55 mia. kr.


Forskningen giver os hele tiden nye svar på, hvorfor psykisk sygdom opstår, og hvordan vi kan blive bedre til at behandle patienterne. Et nyt tema på Aarhus Universitets hjemmeside giver indblik i nogle af Aarhus Universitets mange forskningsprojekter inden for psykiske sygdomme, bl.a.:

Hjertevæv kan afsløre dødsårsag hos psykisk syge
Hvorfor dør psykisk syge langt tidligere end resten af befolkningen? Det kan en ny retskemisk metode til analyse af hjertevæv være med til at opklare. Metoden kan nemlig give mere præcise svar på, hvor meget og hvilke typer medicin den afdøde har fået.

Hovedskader og psykiske sygdomme
Hjernerystelse, kraniebrud og svære hovedskader med blødninger giver større sandsynlighed for at udvikle skizofreni, depression, bipolar- og organiske psykiske lidelser. Det viser den hidtil største registerundersøgelse inden for feltet.

Bedre behandling kræver mere forskning
Dansk psykiatriforskning tiltrækker international opmærksomhed, men forskningen ville hurtigere kunne gøre en forskel for patienterne, hvis midlerne stod mål med antallet af patienter, mener to professorer. 

Verdens største psykiatri-projekt finder årsagerne til psykiske sygdomme
I 2012 fik dansk psykiatrisk forskning den største bevilling nogensinde til at undersøge årsagerne til psykiske sygdomme. Den unikke mulighed for at koble data fra enestående danske befolkningsregistre med genetiske analyser af store patientgrupper har på få år skabt helt nye resultater, som vækker international opmærksomhed. 

Temaet sætter fokus på nogle af de meget forskellige forskningsprojekter, som bringer Aarhus Universitets forskere dybere ind i forståelsen af psykiske sygdomme og giver ny viden om fx sammenhæng mellem gigtmedicin og depression, tidlige tegn på ADHD, og om, hvordan stemmen i sig selv kan afsløre en psykisk diagnose. I temaet er der desuden videoforelæsninger om depression og ADHD. Aarhus Universitet har et tæt samarbejde med Aarhus Universitetshospital på dette område.


Kontaktoplysninger:
Kontaktoplysninger til forskere findes på ekspertlisten, der også er tilgængelig på siden.

Kommunikationspartner Lotte Fisker Jørgensen, mobil 2521 3183 / lfj@au.dk, kan kontaktes for øvrige henvendelser. 

Forskning, Sundhed og sygdom, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Offentligheden/Pressen