Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

The Kitchen – åbning af Aarhus Universitets nye iværksætterhus

Iværksætterhuset The Kitchen fik en flot start på tilværelsen - og endda en fornem åbningsgave fra Grundfos - da huset blev indviet.

06.02.2020 | Ole Frank Nielsen

Foto: Søren Kjeldgaard

Iværksætteri og innovation fik et markant rygstød, da Aarhus Universitet i denne uge indviede The Kitchen.

De cirka 300 gæster kom ind fra februarkulden og fik et varmt håndtryk af rektor og erhvervsdirektør i skikkelser af Brian Bech Nielsen og Lone Ryg Olsen.

Udenfor arbejdede store gule entreprenørmaskiner med at omdanne hospitalsområdet til det, som skal blive til Universitetsbyen, mens der inde i teltet blev talt om en mere akademisk form for entreprenørskab. Viden fra universitetet skal nemlig i højere grad ud at leve; virksomhederne skal tættere på de studerende, forskerne og iværksætterne, hvilket skal gøre en forskel i det midtjyske erhvervsliv.

Festen er bedst i køkkenet

Rektor startede med en passende metafor om, at festen nok starter i stuen, men som aftenen skrider frem, så rykker den ud i køkkenet. Det er her, man knækker problemer. Det er her, man skaber netværk. Og sådan bliver det også med The Kitchen. Men det er vigtigt at festen ikke er en lukket fest, for både rektor og erhvervsdirektøren var meget enige om, at The Kitchen er for hele Aarhus. Og for hele Region Midtjylland.

Det blev endnu mere klart, da borgmester Jacob Bundsgaard og regionsrådsformand Anders Kühnau fulgte op med taler, der både var oppe på den helt store samfundsmæssige klimaklinge, hvor The Kitchen skulle være med til at løse tidens store udfordringer – og nede i maskinrummet, hvor det var vigtigt, at en forsker kunne møde en iværksætter, og sammen få glæde af hinandens skabererfaring og -trang. To ord, som blev introduceret af dagens mest gavmilde gæst, direktør for Grundfos Holding, Lars Aagaard. Han havde nemlig en halv mio. danske kroner med i åbningsgave til iværksætterne. Hør Aagaard uddybe i denne video 

The soul-kitchen

Talerrækken blev afrundet af Lone Ryg Olsen, der på sin tredje arbejdsdag som Aarhus Universitets erhvervsdirektør officielt kunne åbne The Kitchen og fortælle, at det er vigtigt for hende – og universitetet – at The Kitchen bliver et sted, der kommer til at svinge af god energi. Her får hun selv en afgørende rolle, idet hun som erhvervsdirektør står i spidsen for universitetets samlede erhvervssatsning og dermed skal drive og udvikle Aarhus Universitets kontakt til erhvervslivet og innovationssystemet.

Og det hele starter i køkkenet! Så – er du forsker, studerende, iværksætter eller bare nysgerrig – kig endelig forbi til en kop svingende kaffe i The Kitchen.

FAKTA:

  • Brugere og gæster i The Kitchen har 3.300 m2 at boltre sig på
  • Det nye iværksættermiljø er skabt i centralkøkkenet i det tidligere kommunehospital i Aarhus og har beholdt meget af stemningen herfra med klinkerne på væggenene, hospitalsudstyr og døre, der åbnes via snore i loftet     
  • Universitetsbyen er navnet på Aarhus Universitets nye campusområde på det tidligere Kommunehospitals område
  • The Kitchen har åbne arbejdsstationer, kontorer til studerende og forskere indskrevet i programmer ved AU Incubator eller Akademisk Entreprenørskab - og egen kaffebar (Clever Coffee)
  • The Kitchen har mødelokaler, kontorer, fotolab og lydstudie til brug for iværksættere og spin-outs fra AU
  • The Kitchen er åbent for byens borgere og iværksætterøkosystemet
  • Der kommer åbne arrangementer, talks, crash courses og meget mere i The Kitchen

Inspirationen kommer bl.a. fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) og The Kitchen er første del af en række tiltag, der skal styrke iværksætteri og entreprenørskab, hvor forskere og studerende parres med kommuner, SMV’er, store virksomheder og hele iværksætterøkosystemet. Inspirationen kommer fra de amerikanske campusmiljøer, hvor virksomheder bor side om side med iværksættere og forskere. Siden 2018 har Region Midtjylland, Færchfonden, Grundfos, Unsilo, Incuba, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet deltaget i MIT REAP-programmet i Boston for at styrke iværksætteri og entreprenørskab i regionen.

Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Arrangement, Samarbejde, Bevillinger og priser